5 milliós bírságot szabtak ki a környezetszennyezésért, amit Mészáros Lőrinc búzafeldolgozója okoz

energia
2020 május 28., 13:39

Szél Bernadett arról írt a Facebookon, hogy friss választ kapott Viresol és a Mátrai Erőmű ügyében.

A független országgyűlési képviselő – aki korábban feljelentést is tett – Mészáros Lőrinc búzafeldolgozója, a környezetszennyező Viresol ügyében kérdezte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot arról, hogy miért nem szabtak ki bírságot, miután a hatóság kimondta, hogy a Viresol tavaly nyár óta folyamatosan szennyezi a környező vizeket.

Azt válaszolták, hogy bár a Viresol felelős a tavalyi tömeges halpusztulásért és a rosszulléteket okozó gázszennyezésért, nem ők, hanem a Mátrai Erőmű kapott vízszennyezési bírságot, összesen 5 millió forintot.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Viresol üzemében
photo_camera Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Viresol üzemében Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A Mátrai Erőmű nem fellebbezett, de a Viresol megfellebbezte a katasztrófavédelem döntését, ami a vízszennyezés megszüntetése érdekében szükséges műszaki átalakításokra kötelezte a céget.

Szél azt írja: „Ezt csak úgy tudom értelmezni, hogy — az akkor még mindkét céget tulajdonló — Mészáros Lőrinc úgy gondolta: inkább bevállalja a pár milliós vízszennyezési bírságot, csak ne kelljen költséges átalakításokat végeznie a búzafeldolgozóján.”

Szél környezetkárosítás miatt tett feljelentése a Viresol ellen a Heves Megyei Rendőr-főkapitánysághoz került, a képviselő azt írja, nem tudni miért, de az ügyészségen belül a terrorizmussal foglalkozó főosztály foglalkozott a feljelentéssel.

A veszteséges Mátrai Erőművet azóta egyébként megvette az állam. „Mészáros egyik cége brutálisan szennyez, erre a vele egy területen levő másik cége 5 milliót befizet, miközben a szennyező meg vitatja, hogy neki bármit is változtatnia kell — és, kérdezem én, a következő szennyezés esetén mi lesz? Az azóta állami tulajdonba került Mátrai nevében majd az adófizetők fizetnek Mészáros szennyezése miatt?!” – írja Szél.