Őrizetbe vették a környezeti katasztrófát okozó, norilszki hőerőmű három felsővezetőjét

katasztrófa
2020 június 10., 16:45

Őrizetbe vették annak a norilszki hőerőműnek a három felsővezetőjét, aminek az egyik tartályából május 29-én több mint 21 ezer tonna dízelolaj folyt ki – közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

A hatóságok Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének igazgatóját, Pavel Szmirnovot, az üzem főmérnökét, Alekszej Sztyepanovot és helyettesét, Jurij Kuznyecovot vették őrizetbe ipari létesítménynek a természetvédelmi szabályok megszegésével történő üzemeltetése címén. Nyikolaj Utkin, a Nornickel alelnöke és sarkvidéki leányvállalatának igazgatója az intézkedést indokolatlannak és eltúlzottnak nevezte.

Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője azt mondta, hogy a nyomozás megállapította: a tartály már 2018 óta nagyjavításra szorult volna, de annak ellenére is tovább használták, hogy nem felelt meg az ipari biztonsági előírásoknak.

Norilszk 2017. május 20-án.
photo_camera Norilszk 2017. május 20-án. Fotó: Alekszandr Krjazsev/Szputnyik via AFP

A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el Norilszkban és a Tajmir félszigeten. Az erőmű kazánüzemének vezetőjét, Vjacseszlav Sztarosztyint már akkor őrizetbe vették.

A környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) bejelentette, hogy a balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, az első vizsgálatok szerint. A hatóság rámutatott, hogy az erőmű területén még három hasonló tároló található, amelyek műszaki állapota nem ismert.

Korábban elhangzott szakértői vélemények és sajtójelentések nem zárták ki, hogy a süllyedést a korábban örökké fagyott megolvadása okozhatta. A klímaváltozásnak ez a hatása komoly problémákat okozhat a sarkkörön túl gazdasági tevékenységet folytató országoknak.

Dmitrij Kobilkin környezetvédelmi miniszter szerdán elrendelte egy tárcaközi bizottság létrehozását a Norilszk környéki ökoszisztéma további romlásának megakadályozása érdekében. A rendkívül helyzetek minisztériuma közölte, hogy nemzetközi egyezmény alapján 14 külföldi műhold által készített felvételeket kapott a helyszínről.

A Greenpeace szerint több mint három évtizede a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben, azóta, hogy az amerikai Exxon Valdez tartályhajó 1989 márciusában balesetet szenvedett Alaszka partjainál, és kifolyt 37 ezer tonna nyersolaj. (MTI)