Egy emlékmű lehugyozásért csukták le az emlékművekért tüntető, mattrészeg Tottenham-szurkolót

A szokottnál is mozgalmasabban telt a szombat este Londonban, ahol jobboldali csoportok tüntettek a Nagy-Britanniában is tömegeket vonzó, „szobordöntő” antirasszista demonstrációk ellen. Többek közt Winston Churchill emlékművét is támadás érte, és védőburkolatot kellett vonni a szobor köré, hogy megóvják épségét. 

Vasárnap hajnalban aztán több száz balhés elemet vett őrizetbe a Scotland Yard, miután többek közt a radikális Britain First elemei és több futballklub huligánjai összecsaptak az antifasisztákkal. 

A több száz letartóztatás közül külön érdemes kiemelni egyet: a 28 éves, az emlékművek védelmében tüntető, essexi Tottenham-szurkolót, Andrew Bankst ugyanis azért vették őrizetbe, és kapott 14 napos elzárást, mert a tüntetés hevében lehugyozott egy emlékművet. És nem is akármelyiket, hanem azt, amit a westminsteri terrortámadásban elhunyt Keith Palmer rendőrtiszt emlékére állítottak. 

Palmert, aki tizenöt évig szolgált a rendőrségnél,  2017-ben késelte meg Halid Maszud, aki autójával végigszáguldott a parlament épületéhez vezető Westminster-hídon, három embert halálra gázolt, többeket elütött, majd kiszállva a járműből megölte Palmert. 

Banks a bíróság előtt azt mondta, nem aludt a tüntetés előtti éjjel, volt viszont benne már 16 sör, amikor az emlékműhöz fáradt. És tényleg nem volt bombaformában, a bíróság előtt legalábbis azt sem tudta megmondani, hogy pontosan milyen szobrok ledöntése ellen tüntetett. (BBC