Mi folyik Seattle-ben? Második hullám Pekingben? Kásler a hős?

napindító
2020 június 16., 04:05

Trump már a hadsereget küldte volna Seattle belvárosát elfoglaló „anarchista teroristák” ellen, a város polgármestere szerint viszont inkább utcabálra emlékeztet a tüntetők által bekerített zóna, Trump pedig jobban tenné, ha viszabújna a bunkerébe. De mi történik valójában Seattle közepén? Úgy tűnik, még a helyszínről tudósító újságok számára sem egészen világos.

Amerikában nem csillapodik a rendőri erőszak és a rasszizmus elleni tiltakozáshullám. Az ideges közvélemény újabb eset kavarta fel: két, köztéren felakasztott fekete férfi holttestét találták meg Dél-Kaliforniában, egymástól nyolcvan kilométernyire. A hatóságok szerint nincsenek idegenkezűségre utaló nyomok, az áldozatok családjai azonban újabb, független vizsgálatot követelnek.

1,3 milliárd forintot tervez elcsillagszórózni a kormány augusztus 20-án. Kiderült, hogy idén ennyibe kerül majd a gigantikusra tervezett („Európa-legnagyobb”) tűzijáték. A teljes ünnepségre több mint hatmiliárdot szánnak. A Duna-partot négy kilométer hosszban betöltő rendezvény hatszor drágább lesz, mint a korábbi évek tűzijátékai. Nyílt közbeszerzés nincs, inkább felkértek három jól bevált kormányközeli céget.

Második hullám Kínában? Pekinget év elején sikerrrel védtek meg a szigorú intézkedések a koronavírusjárvány első hullámától, és mindössze hatszáz regisztrált fertőzéssel és nyolc halálos áldozattal hozta le a február és május közötti időszakot. Májusra gyakorlatilag eltűnt a betegség a kínai fővárosból 1-2 aktív eset volt csak, június 14 óta viszont újra emelkedik a fertőzöttek száma, naponta 20-30 új beteget találnak. Pekingben újra korlátozásokat vezetnek be.

Kásler Miklós csetlett-botlott a járvány kritikus időszakában, ki kellett vonni a kommunikációs frontvonalból, ellentmondásos, értelmetlennek tűnő intézkedései a kormányon belül is feszültséget keltettek, az egészségügy technikai irányítását átadták inkább Pintér Sándor belügyminiszternek. Orbán Viktor újabb nyilatkozataiban mégis rendre kiemeli Káslert, és az érdemeit hangoztatja. Az üzenet világos: kiáll az emberéért. Közben az egészségügy valódi irányítása Pintér Sándorhoz megy át.

Brutális szarszag, használt betétek, tamponok, pelenkák – leírhatatlanul mocskos szennyvíz ömlik a nyáron fővárosiak százezrei által használt Ráckevei Dunába. Budapestre hatalmas mennyiségű csapadék zúdult az elmúlt napokban, a csatornarendszer túltelítődött, a dél-pesti szennyvvíztisztító nem bírja kapacitással, ezért folyik szenny tisztítatlanul a Duna-ágba. A probléma évek óta ismert: hatalmas záportározókra lenne szükség. A megoldás része lenne az atlétikai stadion építése körüli alkunak, de csak 2023-ra készülhet el.

Az iskolabezárások rendkívül megterhelték a gazdaságot (a szülők nem tudtak dolgozni sokszor akkor sem, ha egyébként a munkahelyük működött), az online oktatás tovább növelte az oktatási rendszerek egyenlőtlenségeit, de úgy tűnik, kulcsszerepe volt mindenütt a járvány terjedésének mérséklésében. Sok országban újranyitották az iskolákat az elmúlt. A tapasztalatok szerint megfelelő óvintézkedéssel biztonságosan műküdhetnek a tanintézmények.