A távolsági buszközlekedésben is jön az ideiglenes járványügyi menetrend

Változik a Volánbusz egyes távolsági járatainak menetrendje június 20-tól. Első lépésben a Budapest-Szeged-Szabadka, a Budapest-Eger és Budapest-Nagykanizsa viszonylaton lépnek életbe járványügyi menetrendek - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

A Volánbusz Zrt. közleményében azzal indokolja a lépést, hogy

„a járványügyi korlátozások feloldása, a védekezés új szakasza lehetővé teszi a buszközlekedés újjászervezését és fokozatos újraindítását.”

A helyközi közösségi közlekedési közszolgáltatás megrendelője, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére a Volánbusz felülvizsgálja a „vasúttal párhuzamosan futó távolsági autóbuszjáratok” szükségességét, és ahol indokolt, ott felszabadít járműveket, amiket „a vidéki Magyarország közlekedési lehetőségeinek javítására” használnak fel.

A folyamat első lépése a Budapest és Szeged közötti autóbusz-közlekedés megszüntetése,

a június 20-tól életbe lépő ideiglenes járványügyi menetrend szerint ezen a vonalon a csak vasúttal lehet majd tömegközlekedni. A Szeged-Szabadka viszonylaton továbbra is igénybe vehetők az autóbuszok.

Budapest és Eger között pedig vasárnap kivételével minden nap kettővel kevesebb járat indul, péntekenként további néggyel csökken ez a szám, egy járatpár pedig meghosszabbított útvonalon, Kazincbarcika és Budapest között közlekedik.

A főváros és Nagykanizsa között a kora reggeli és a késő esti időszakban szintén csak vasúttal lehet majd utazni, és egyes buszjáratok indulási ideje is változik. Megszűnik ezen a vonalon négy expresszjárat is.

A nyár folyamán további menetrend-változások várhatók.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva a vasúti közlekedésben már hozott komoly járatritkításokról szóló intézkedéseket. Hogy szakmai szervezetek miért látják teljesen átgondolatlannak és lakosságellenesnek azt a lépést, arról hosszabb cikket írtunk korábban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó