Kigyulladt egy ipariszemét-telep a sarkkörön túli Norilszknál

katasztrófa
2020 június 29., 11:15

Kigyulladt egy iparihulladék-telep a sarkkörön túli Norilszk közelében – közölte az Interfax orosz hírügynökség. A Bajkál-2000 cég Norilszktól 5 km-re lévő telepén kb. 1000 m2-en kapott lángra szilárd hulladék, a tüzet sikerült lokalizálni.

A Nornickel bánya- és fémipari vállalat közölte, hogy a hulladék nem tőle származik. A Nornickel az elmúlt hetekben kétszer okozott környezetszennyezést a térségben.

Szombaton a talhani ércdúsító üzem bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúztak ki, ami a Harajelah folyót fenyegeti. A bányavállalat elismerte, hogy durván megsértette a környezetvédelmi előírásokat, de azt állította, hogy a vizet előzetesen megtisztították, ezért nem jelent környezeti kockázatot. A cég a műveletért felelős alkalmazottjait mindenesetre felfüggesztette.

Egy hónappal korábban, május 29-én, 21 163 m3 dízelolaj ömlött ki a Nornickelhez tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapotot rendelt el.

A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen.

A Greenpeace szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál, és 37 ezer tonna nyersolaj ömlött ki. (MTI)