Fertőzésrekord, lángoló Amerika, alkoholtilalom

napindító
2020 július 13., 03:32

Karácsony szerint van esély a „demokratikus változásra” 2022-ben, de ő nem lesz miniszterelnök-jelölt. Sokan látnak párhuzamot közte és a mai lengyel elnökválasztáson eséllyel induló varsói főpolgármester között, de szerinte itthon vannak más ellenzéki polgármesterek, akik vállalnák a feladatot.

Rendkívül szoros a lengyel elnökválasztás, Duda a felmérések szerint 1-2 százalékkal vezethet. Hivatalos végeredmény leghamarabb hétfő este lehet, de egyelőre az ultrakonzervatív kormány szövetségese áll élen az exitpollok szerint.

Még soha nem regisztráltak ennyi új fertőzöttet a világon. 230 ezer új beteg egy nap alatt. A halálesetek száma maradt napi 5 ezer körül.

Egyszerű betegszállításnak indult, de aztán megmutatta, milyen káosz volt a járványharc frontvonalában. A székesfehérvári kórház a járvány frontvonalában küzdött, a főigazgatóját mégis kirúgták. A Direkt36 feltárta, milyen terhekkel kellett szembenéznie a kórháznak, és hogy miért fordulhatott elő, hogy a vírus átjutott onnan egy másik városba.

Dél-Afrikában alkoholtilalommal küzdenek a koronavírus ellen. Az országban épp pár hete ért véget egy hasonló, három hónapos tilalom, de azt még a részeg verekedések és a családon belüli erőszak visszaszorításáért vezették be.

Bejelentették, majd szó nélkül lekerült a napirendről a bajba jutott önkormányzatoknak kitalált hitelkeret. Állami segítség nélkül a 800 leggazdagabb település felén akadhatnak gondok.

A történelem nem a múlt, hanem a jelen, és most lángra lobbantotta Amerikát. Ami George Floyd halála óta történik, azt lehetetlen megérteni videófoszlányok és pillanatképek alapján. Évszázadokkal ezelőtti ostorcsapásokig és évtizedekkel ezelőtti polgárjogi küzdelmekig kell visszanyúlni, hogy világosabb legyen: Amerika legmélyebb sebei szakadtak fel újra.

Otthona lerombolása miatt hajtott szándékosan a tóba a kínai buszsofőr. 21 ember halt meg, miután a sofőr hirtelen a tóba vezette a járművet.