Felcsút újabb büszkesége, bántalmazott gyerekek és elszabadult Trump

napindító
2020 július 22., 05:23

Zivataros nap elé nézünk, kedves olvasók. A déli megyékben jön a felhőszakadás.

Vírushelyzetünk csendes, de körülöttünk egyre aggasztóbb dolgokat látni. Romániában csúcsot döntött a napi új fertőzések száma. Falus András immunbiológus a strandok bezárását, a maszkviselési szabályok szigorítását javasolja, másképp nehezen elkerülhető az újabb kitörés.

Gyermekkorukban bántalmazott emberek mesélik el, hogyan próbálnak megszabadulni az egész életüket meghatározó, rettenetes traumától. Érzelmi terror, állandó fenyegetések, fizikai bántalmazás – a családon belüli erőszak áldozatai leggyakrabban gyerekek, akik teljesen kiszolgáltatottak, föl sem ismerik, hogy mi történik velük, az esetek nagy többségében segítséget sem tudnak kérni. Hogyan ismerhetik föl a szakemberek, ha egy gyereket bántalmaznak? Mikor és hogyan avatkozhatnak közbe? Az emberek többsége sajnos még ma is elfogadhatónak tartja a gyerekek „enyhébb” fizikai fenyítését.

Nagyon jó hír ebben a veszélyes, erőszakos, bizonytalan világban, hogy országunk van egy kis szeglete (ékszerdoboza), ahol nem csak megállíthatatlan, de valószítlenül gyors is a fejlődés. Felcsúton már látszik a falu új büszkeségének, a Pancho Aréna mellett épülő új hotelnek a váza. Stadion, óriás sportcsarnok, Makovecz-stílusú kazánház, wellnessközpont, sportszálló, futódomb és ki tudja mi mellé most új szálloda épül. Megátalkodott ellenzéki könyvelő legyen a talpán, aki még képes összeadni a közpénzmilliárdokat. 50? 100? 150? Nem mindegy?

Donald Trump a helyi kormányzó és a helyi polgármester határozott kérése ellenére szövetségi fegyvereseket (konkrétan a határőrség egységeit) vetett be Portlandben, az Államok legliberálisabbnak és balosabbnak tartott városában, hogy véget vessenek a hetek óta tartó – hol békésen folydogáló, hol zavargásba átcsapó – tüntetéseknek. A terepruhás ügynökök jelöletlen, civil autókba tuszkoltak tüntetőket. Óriási jogi vita kerekedett az eset körül, van-e joga ilyesmire a szövetségi kormánynak. Trump pedig megy előre: hétfői sajtótájékoztatóján hasonló belügyi akciókkal fenyegette meg a liberális (demokrata) vezetésű metropoliszokat, New Yorkot, Chicagót, sőt Detroitot is, amely egyébként azon kevés nagyvárosok közé tartozik, ahol egyáltalán nem voltak erőszakos tüntetések George Floyd meggyilkolása óta.

Idén nem lesz Budapesten Pride, mármint nagy felvonulás a vírushelyzet miatt, a szervezők a kisebb rendezvényekből összeálló Pride Fesztivált viszont megtartják.

A fővárosi önkormányzat új kutatóintézetet alapít Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékának kezelésére, a Lukács György munkássága nyomán elindult Budapesti Iskola szellemi örökségének ápolására. Gy. Németh Erzsébet főpolgrmester-helyettes szerint a Budapesti Iskola Intézet „a progresszív gondolkodás, a szellemi gazdagság és a kulturális sokszínűség otthona” lesz.