Kína nem fogja beengedni azokat az amerikai vezetőket, akik Tajvanra látogatnak

külföld
2020 szeptember 08., 17:06

Kína nem fogja beengedni területére azokat az amerikai vezető tisztségviselőket, akik Tajvanra látogatnak – írta meg a Kínai Kommunista Párt hivatalos újságának, a Global Timesnak a főszerkesztője a Twitter-oldalán.

A tervezett szankciók olyan cégeket is sújtanának, amikkel kapcsolatuk van a belépési büntetőlistára került tisztségviselőknek, ezek a cégek elveszítik a bejutás lehetőségét Kína belső piacára.

Peking és Washington viszonya már jó ideje feszült, és tovább romolhat amiatt, hogy augusztus elején Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter Tajvanon járt. 1979 óta ő volt a legmagasabb rangú amerikai kormányzati tisztségviselő, aki a szigetre látogatott.

A miniszter látogatása heves reakciót váltott ki Pekingben, ami szerint Azar útja a békét és a stabilitást fenyegeti. Kína és az USA között az elmúlt időszakban fokozódott a feszültség a kínai kormány hongkongi politikája miatt, és mert Donald Trump azzal vádolja Kínát, hogy „rászabadította” a világra az új koronavírust.

Kína saját részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra, amit az ENSZ sem ismer el önálló országként. Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után újra fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Ing-ven elnök vezetésével Tajpej elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amit Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomásgyakorlást alkalmaz vele szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Caj május 20-i, második mandátumára szóló beiktatásakor azt mondta, Tajvan sohasem fogadja el az egy ország, két rendszer elvét, és demokratikus szövetséget sürget Kína ellen. (MTI)