Gulyás: A kormány vállalja a felelősséget az SZFE kuratóriumi tagjainak kinevezéséért

politika
2020 szeptember 11., 09:11

Hiába kérdezték több körben is Gulyás Gergelyt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult patthelyzetről, jórészt csak azt ismételgette, hogy a kormánynak ehhez már nincs köze, mivel kivonultak a felsőoktatásból.

link Forrás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium július végén jelentette be, hogy Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. Mellette a kuratórium tagja lett még:

  • Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója,
  • Lajos Tamás operatőr-producer,
  • Rátóti Zoltán színész-rendező,
  • Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója (Orbán Viktor milliárdos felvidéki barátja).

A diákok tiltakozását a kormány által kinevezett kuratórium ellen Gulyás úgy értelmezte, hogy a tüntetők a kormány egyetem feletti fennhatóságát akarják visszaállítani. „Mi örülünk, ha értünk tüntetnek, és bennünket akarnak fenntartónak” - jegyezte meg. Később annyira belejött, hogy már arról beszélt:

A kormány sokat tett azért, hogy valóság legyen a szabad SZFE, tehát soha ilyen szabad az SZFE nem volt, hiszen eddig kormányzati fenntartásban állt, most pedig nem áll abban.”Gulyás szerint egyébként személyi vitáról van szó, pedig véleménye szerint a kuratórium jelenlegi tagjai a saját területükön mind kiváló, elismert szakemberek, és megérdemelnék a bizalmat, hogy bizonyíthassák, mennyire jól képesek felügyelni egy egyetem működését.

Amikor Haszán Zoltán kollégánk emlékeztette a minisztert, hogy azért valójában arról van szó, hogy az SZFE oktatói és diákjai nem a kormányt akarják vissza fenntartónak, hanem meg akarják őrizni a szenátus jogát a rektorválasztásra, valamint olyan személyeket akarnak a kuratóriumba, akiket ők javasoltak, Gulyás Gergely azt mondta, érdemes a kuratóriummal tárgyalni.

Ugyanakkor elismerte, hogy a kormány vállalja a felelősséget a kuratórium tagjainak kinevezéséért. De egyébként itt az a véleménye, hogy ezek az emberek a saját szakterületükön elismert, az egyetem felügyeletére alkalmas személyek. Ha az egyetem hagyja.