Az orosz kémfőnök szerint Washington áll a belarusz ellenállás mögött

külföld
2020 szeptember 16., 14:08

Kulcsszerepe volt az Egyesült Államoknak a fehéroroszországi tiltakozások előkészítésében, Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt pedig amerikai védelem alatt áll - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója szerdán Moszkvában.

„Az SZVR rendelkezésére álló értesülések alapján az Egyesült Államok kulcsszerepet játszik a jelenlegi fehéroroszországi eseményekben. Noha Washington megpróbál árnyékban maradni a nyilvánosság előtt, az amerikaiak többszörösére növelték a fehérorosz kormányellenes erők finanszírozását azután, hogy megkezdődtek az utcai tömegtüntetések. Ennek mértéke dollárok tízmillióiban mérhető” - idézte a TASZSZ a külföldön végzett orosz polgári hírszerzés vezetőjét. Nariskin szerint a fehéroroszországi eseményekben

világosan kimutatható a „nyugati nyom”.

Balra az orosz védelmi miniszter, jobbra Nariskin
photo_camera Balra az orosz védelmi miniszter, jobbra Nariskin Fotó: Aleksey Nikolskyi/Sputnik via AFP

„A tiltakozó akciók a kezdetektől fogva jól szervezettek voltak, és külföldről koordinálták őket” - nyilatkozott a kémfőnök. Nariskin szerint Washington az európai szövetségeseivel folytatott tárgyalásai során ragaszkodik ahhoz, hogy növeljék a Minszkre nehezedő nyomást, rákényszerítendő a „törvényes” fehérorosz vezetést, Aljakszandr Lukasenka elnök kormányzatát arra, hogy tárgyalásba bocsátkozzon az ellenzéki Koordinációs Tanáccsal a hatalom átadásáról.

„Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy rosszul álcázott kísérlet történik egy színes forradalom és egy alkotmányellenes fordulat megszervezésére, amely céljainak és feladatainak semmi köze sincs a fehérorosz állampolgárok érdekeihez” - fogalmazott Nariskin az MTI tudósítása szerint.

Minderről oly sok mindent lehetne mondani, de talán elég három apróság:

  • korábban Lukasenka vádolta (fegyveres) beavatkozási kísérlettel Putyint,
  • akivel nemrég megegyezett, ezért az oroszok milliárdokkal segítik a kormányt,
  • miközben az említett ellenzéki Koordinációs Tanács tagjai közül csak a Nobel-díjas írónő maradt, mindenki más börtönbe került, külföldre kényszerült vagy eltűnt.

Aki szeretné megérteni, miért nevezi a szovjet/orosz vezetés amerikai támogatású színes forradalomnak az összes ellenük irányuló népmozgalmat az 56-os magyar forradalom óta, annak ajánlom Sarkadi kolléga cikkét.

További érdekes adat: Nariskinról a 444 és a Direkt36 írta meg, hogy közvetlen családtagjai is a magyar Bevándorlási Hivatal ügyfelei voltak, és papírokat vásárolhattak a letelepedési kötvényprogramban.