A Szijjártót megjachtoztató vállalkozó 91 milliárdos megbízást kapott az államtól

politika
2020 szeptember 22., 07:34

Szíjj László cége, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. nyerte a Kalocsa-Paks Új Duna-híd és az ahhoz kapcsolódó úthálózat tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzést, derült ki az EU hivatalos értesítőjéből. A beruházás összeértéke 91,9 milliárd forint, amiért a cégnek többek között el kell végeznie a tervezési munkákat, hidat, vízelvezető rendszert, közutat kell építenie. Az erről szóló szerződést szeptember 14-én írták alá a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztővel.

photo_camera Szíjj László Fotó: Hon. Nickson Chilangwa, MP/Facebook

A projektet kettébontották, de az mindkét szerződésben közös, hogy jóval túllépték az eredetileg becsült költségeket:

  • Az első szerződésnél 71,9 milliárd volt a becsült érték, de végül 76,9 milliárdról állapodtak meg;
  • a másodikat pedig 8 milliárdra becsülték eredetileg, de végül a szerződés már 14,9 milliárdról szólt.

Vagyis a teljes projekt 12 milliárddal lett drágább a tervezettnél. Szíjj Lászlónak egyébként nem csak építőipari cége van, hanem egy Lady MRD nevű, 7 milliárd forintos luxusjachtja is, amit rendszeresen használnak állami vezetők, augusztusban épp Szijjártó Pétert fotózták le vele az Adrián.

link Forrás

A külügyminiszter azóta sem volt hajlandó megmondani, hogyan került a hajóra, Szíjj Lászlótól kapta ajándékba a több milliós utat vagy fizetett érte a vállalkozónak. A miniszter az ezt feszegető kérdésekre csak annyit mondott, hogy a nyaralása magánügy, és egyébként soha nem hozott olyan döntést, „amely korrupt szándékokkal lett volna kikövezve”.

A jachtügy miatt Szél Bernadett független képviselő a múlt héten olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, ami szerint az a vállalkozó, aki a képviselői alap tiszteletdíj felét meghaladó értékű ajándékot ad állami vezetőknek vagy kormánytagoknak, nem indulhatna közbeszerzésen.