Egy új rendelet szerint a hongkongi hatóságok döntik el, hogy ki újságíró és ki nem

külföld
2020 szeptember 23., 03:22

A hongkongi rendőrség bejelentette, hogy keddtől a média akkreditációjának csak bizonyos típusait ismerik el, ami azt jelenti, hogy a nem elismert újságírók a sajtótájékoztatókon se vehetnek részt, és a tüntetések alatt is kevesebb joguk és védelmük lesz.

A bejelentés értelmében a rendőrség csak a nemzetközileg elismert külföldi szervezetek újságíróit és a kormányzati információs rendszerben nyilvántartott médiaszervezetek újságíróit ismeri el.Már most kijelentették, hogy nem ismerik el a Hongkongi Újságírók Szövetségének (HKJA) és a Hongkongi Sajtófotósok Szövetségének (HKPA) több száz újságíróját.

Az így kiszorult újságírók nemcsak a sajtótájékoztatókon nem vehetnek részt, hanem a tüntetések alatt is kevesebb személyes védelmet kaphatnak, ami azt jelenti, hogy könnyen áldozatául eshetnek a sokszor brutális hatósági fellépéseknek.

A kritikusok szerint a rendőrség ezzel megsérti az alkotmányosan rögzített szabad sajtót, a HKJA, a HKPA és még öt másik médiaszervezet pedig a rendelet visszavonását követeli.

„A módosítás lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy eldöntsék, kik az újságírók, és kik nem, ami alapvetően megváltoztatja a korábbi hongkongi rendszert. Így nem lesz más, mint egy hivatalos akkreditációs rendszer, ami súlyosan akadályozza a sajtószabadságot Hongkongban, és az autoriter uralom felé tereli a várost” - mondták.

A hongkongi rendőrség ellen korábban már több újságíró és fotós is feljelentést tett, amiért a munkájukat végezve rájuk is könnygázt és paprikasprayt fújtak az új nemzetbiztonsági törvény elleni tüntetéseken. (Guardian)