Kivonul Indiából az Amnesty International

Az indiai kormány „boszorkányüldözése” miatt az Amnesty International kénytelen felfüggeszteni tevékenységét az országban, közölte a jogvédő szervezet. Miután szeptemberben befagyasztották a bankszámlájukat, el kellett bocsátaniuk az alkalmazottaikat, és meg kellett szüntetniük kutatási és egyéb tevékenységeiket is, írja a BBC.

Az Amnesty szerint a kormány szisztematikus módon zaklatja őket, és nem hajlandó válaszolni az általuk felvetett kérdésekre, akár a februrári, delhi összecsapásokról, akár Kasmír helyzetéről van szó, amivel kapcsolatban többször felemelték a szavukat. Jelentést tettek közzé a rendőri brutalitásról, követelték a bebörtönzött politikai vezetők, újságírók szabadon bocsátását és az internetzárlat megszüntetését is. 

A bankszámla befagyasztása egy évek óta tartó folyamat végének tűnik, korábban India-ellenes szlogenek hangoztatásával is vádolták az Amnestyt, 2018-ban pedig az adóhatóság rohanta le az egyik irodájukat. Azzal is vádolták az Amnestyt, hogy megsértették a külföldi finanszírozás tiltásáról szóló előírásokat, de állításuk szerint a szabályoknak megfelelően működnek. 

A kormány egyelőre nem reagált az Amnesty kivonulásának hírére.