Novicsok nyomait mutatta ki Navalnij vérében a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet 

külföld
2020 október 06., 14:31

A Novicsok idegmérgek családjához tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől vett vér- és vizeletmintákban - közölte kedden a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW). A szervezetet az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény betartatására hozták létre, most a német kormány kérésére vett mintákat Navalnijtól.

Az OPCW szerint a mintákban kimutatott biomarkerek „hasonló strukturális jellemzőkkel bírnak, mint a Novicsok-csoporthoz tartozó mérgező vegyszerek”. A megállapítások megerősítik a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverekre szakosodott kutatóintézetének korábbi vizsgálati eredményeit. Az OPCW tagállamai tavaly állapodtak meg abban, hogy tiltólistára helyezik a Novicsok típusú idegmérgeket. A tilalom négy hónapja lépett hatályba.

Alekszej Navalnij 2019-es megmérgezése után a kórházban
photo_camera Alekszej Navalnij 2020. 09. 15-én közzétett Instagram-fotója, mellette a felesége és a gyerekei. Fotó: Instagram

„Semmi kétség, hogy Novicsok idegmérget használtak Alekszej Navalnij megmérgezéséhez” - hangsúlyozta az OPCW nagy-britanniai delegációja a Twitter-oldalán. „Roppant aggasztó a tiltott vegyi fegyverek bárminemű alkalmazása” - tette hozzá a brit küldöttség.

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én hozzátartozói kérésére, a hatóságok hozzájárulásával a berlini Charité klinikára szállították át.

Alekszej Navalnij 2018-ban.
photo_camera Alekszej Navalnij, még 2018-ban. Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

Október 5-én állt először kamera elé a mérgezése óta Navalnij, aki szerint az orosz titkosszolgálat mérgezhette meg Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására, mert az orosz hatóságok veszélyesnek tartják a jövő évi parlamenti választások közeledtével.

A nyugati országok szankciókat követeltek Moszkva ellen a Kreml-kritikus aktivista megmérgezése ügyében. Az orosz vezetés ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz és kétségbe vonta, hogy Navalnijt egyáltalán megmérgezték volna.

(via MTI/Reuters)