Jogerősen felmentették Kiss Szilárdot és társait a vesztegetés vádja alól

bűnügy
2020 október 07., 14:06

A Kecskeméti Törvényszék bizonyítottság hiányában jogerősen felmentette Kiss Szilárd volt agrárattasét és társait a vesztegetés vádja alól – írja a 24.hu.

Az ügy három vádlottja Kiss Szilárd, az Agrárminisztérium akkori miniszteri megbízottja, Sziky Gyula, a Nyíregyházi Spartacus FC volt tulajdonosa és Gellért Imre, az egykori Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet elnöke volt. 2015 elején tartoztatták le őket.

A vádirat szerint a Kiss Szilárd érdekeltségébe tartozó Monte Tokaj borászati cég 2010-ben 500 millió forint kölcsönt vett fel a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezettől, de azt nem fizette, a pénz a takarékszövetkezet 2012-es bedőlésekor már 600 millió forint volt. A követelés és a fedezet az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezethez került. A vádirat szerint Kiss Szilárd felkereste Sziky Gyulát, hogy áron alul szerezze vissza a tokaji birtokot.

A vádlottak végig tagadták a bűnösségüket, a bizonyítékok csak a lehallgatási anyagok voltak, amik szerint Sziky többször tárgyalt Kiss megbízásából Gellérttel, és megállapodtak, hogy a takarékszövetkezet követelését Sziky Gyula ismerősének cége vásárolja meg 335 ezer euróért (ma kb. 120 millió forint). Az ügyészség szerint Sziky még 40 millió forint kenőpénzt ígért a pénzintézeti vezetőnek, ha a vételár alatt vásárolhatják vissza az ingatlanokat.

A Kecskeméti Járásbíróság 2018-ban felmentette a három vádlottat, mondván: a lehallgatási anyagokat Kiss és Gellért esetében nem lehet felhasználni, mert azok készítését Sziky ellen rendelték el, egy másik büntetőügyben. A bíróság szerint a lehallgatási anyag kizárásával csak az bizonyítható, hogy Sziky átvett Kisstől 40 milliót.

Tavaly a Kecskeméti Törvényszék büntetőtanácsa hatályon kívül helyezte a felmentő ítéletet, és új eljárást rendelt el, kimondva, hogy a bíróság által engedélyezett lehallgatás anyagát Sziky Gyulán kívül másokra vonatkozóan is fel lehet használni.

Az ügy a Szegedi Ítélőtáblára került, ahol úgy döntöttek, nem kell új eljárás, mivel az elsőfokú bíróság már teljes körűen bizonyított, másodfokon kell jogerős döntést hozni. Az ügy így újra ahhoz a tanácshoz került, ami a hatályon kívüli végzést hozta.

A 3 tagú bírói tanács most a vádlottakat jogerősen felmentette, mert bár a lehallgatási anyagok felhasználhatóak, azokból kétséget kizáróan nem lehet megállapítani a bűnösségüket, ezért bizonyítottság hiányában ejtette a vádat.

Így a felmentettek kártérítésre is perelhetik az államot az előzetes letartóztatásban töltött hónapokért.

photo_camera Fotó: Kiss Szilárd/Facebook

Kiss Szilárdnak közös cége volt Oroszországban Mészáros Lőrinccel, és fennakadt a nemzetbiztonsági átvilágításon. Vele szemben már 2 éve lezárták a nyomozást, ami azért indult, mert a moszkvai nagykövetség konzuli osztályán ezerszám intézték oroszoknak, köztük alvilági figuráknak a schengeni vízumokat. (24)