Orbán szerint aki a védekezést kritizálja, a szakembereket támadja

járvány
2020 október 19., 14:45

„Amikor önök megkérdőjelezik annak a járványügyi döntésnek a helyességét, hogy hogyan és miképpen teszteljünk, akkor önök nem a kormányt támadják, mert erről nem a kormány dönt. Hanem azokat a járványügyi szakembereket és orvosokat támadják, akik egyébként folyamatosan elemzik az adatokat, kidolgozzák az eljárásrendeket, és utána javaslatot tesznek nekünk a döntésekre. Tehát a tesztek támadása, a tesztekre vonatkozó megjegyzések valójában a járványügyi szakemberekkel szembeni támadásnak minősülnek”

- mondta hétfői parlamenti válaszában Orbán Viktor az ellenzéki képviselőknek. Pedig a kormány szakértői jó ideje kritizálják a védekezést, azon belül a tesztelést.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az azonnali kérdések órájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. október 19-én
photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA
  • Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium epidemiológusa nemrég azt mondta, az eljárásrend és a kapacitás korlátai miatt túlságosan kevés tesztet végzünk a fertőzöttek azonosításához. Ezt mutatja, hogy egyre nő a teszteken belül a pozitívak aránya, bőven meghaladva a WHO által ajánlott öt százalékot.
  • Jakab Ferenc, a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport vezetője szerint „gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe”. A hónap elején figyelmeztetett, „ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek”, drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám. Ő is elmondta, hogy a tesztelési kapacitásaink végéhez értünk.
  • Röst Gergely matematikus, aki szintén készített elemzéseket a kormánynak, már augusztus végén szólt, hogy túl lassú a tesztelési rendszer és a kontaktkutatás.

A kormány eddig nem a szakértőkre, hanem az emberek döntésére és a nemzeti konzultációra hivatkozott a védekezéssel kapcsolatban. Így tett például Orbán Balázs államtitkár is, aki Jakab Ferenc kritikáira azt üzente, „voltak ilyenfajta riogatások az első hullámmal összefüggésben is”.

Korábbi cikkünkben egy kormányközeli think-tank munkatársa úgy írta le a járványügyi szakemberek és a kormány kapcsolatát, mint ami cinikussá vált, olykor meg is mosolyogják a szakértőket az operatív törzs ülésein.

Szeptemberi parlamenti nyitóbeszéde egy pontján Orbán Viktor oda is szúrt nekik azzal, hogy „ízlés kérdése, ki mennyire hisz az orvosoknak és a matematikusoknak”.