Az orosz hírszerzés vezetője látogatta meg Lukasenkát

külföld
2020 október 22., 14:59

Váratlan látogatást tett Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója csütörtökön Minszkben. A fehérorosz állami tévében a mosolygó Nariskint lehetett látni, amint Lukasenka arról beszélt neki, hogy a két ország nehéz helyzet elé néz, és kevés szövetségessel rendelkezik a nemzetközi közösség soraiban.

A fehérorosz elnök megköszönte az orosz kémfőnöknek, hogy Moszkva rendszeresen megosztja hírszerzési értesüléseit Minszkkel. Nariskin a megbeszéléseket követően újságíróknak elmondta, hogy többek között a szorosabb katonai, gazdasági és hírszerzési kapcsolatok kiépítését vitatták meg a fehérorosz vezetővel.

Hírügynökségek értékelése szerint Moszkva így próbálja támogatásáról biztosítani szövetségesét, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, akire egyre nagyobb nyomás nehezedik a lemondását követelő utcai megmozdulások nyomán. A fehérorosz ellenzéket vezető Szvjatlana Cihanouszkaja nemrég ultimátumot adott az országot 26 éve vezető Lukasenkának országos sztrájkkal fenyegetve, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását, és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait. Lukasenka eddig azonban nem mutatta jelét annak, hogy távozni szándékozna a hatalomból.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban ígéretet tett, hogy szükség esetén orosz rendvédelmi erőkből álló "tartalékot" küld Fehéroroszországba, emellett másfél milliárd dollár állami hitelt nyújt Minszknek. A fehérorosz állami televízió megsegítésére pedig az orosz televízió szakemberei érkeztek Fehéroroszországba.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, aki a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson. A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták, és a nemzetközi közösség több tagja sem ismeri el annak eredményét. A megmozdulásokon többen meghaltak, százak megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek.

(via MTI)