Hétvégi olvasnivaló Bolíviától Koreáig és Biritől Tatáig

Feliratkozás a Reggel 4 hírlevélre

Ha minden hétköznap reggel tudni akarod, amit aznap tudni kell, add meg az e-mail címed!

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

ITTHON

Direkt36Fotó: MTI

Akiket a halál közelébe sodort az elfuserált járványkezelés – Bár nem verték nagy dobra, a tatai kórházat is legyűrte a koronavírus még májusban. Kapkodás, eszközhiány és rossz döntések alatt roppant meg az ellátás.

Illusztráció: Tbg

35 millió uniós támogatást kaptak gyerektáborra, pompáskodó rendezvényházat építettek – Úgy tűnik, senkit nem zavar, hogy Birin barackvirág illatú, Pinterest-kompatibilis kiskastélyt építettek gyermekszálláshely címszóval, uniós támogatással.

A fővárosi koalíció vezéralakjaiFotó: Direkt36

Karácsony ütközetei - Ilyen volt belülről az ellenzéki uralom első éve – Milyen ügyekben ugrott össze Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc? Mit üzent Rogán Antal a főpolgármesternek? Kik a legbefolyásosabb emberek a Városházán? A Direkt36 bemutatja a főváros ellenzéki irányításának színfalak mögötti történetét.

KÜLFÖLD

Donald Trump vasárnap Nevadában kampányolt, ahol a felmérések szerint nagy, de nem behozhatatlan a hátránya.Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Na mi a stájsz, Amerika? – Ha ez egy átlagos amerikai elnökválasztás lenne, lassan nekiállhatnánk a Biden-elnökség várható következményeit taglaló cikkeknek, akkora előnnyel vezet Donald Trump kihívója. De ez nem egy átlagos választás, és nem csupán azért, mert az egyik jelölt Donald Trump.

Luis Arce ünnepelFotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Bolíviában látszólag a baloldal, valójában a demokrácia nyert – Egy évvel azután, hogy egy vitatott választási eredmény után az ország a polgárháború szélére sodródott, simán lebonyolítottak egy újabb elnökválasztást. Nyert a tavaly elzavart Evo Morales pártja, de ő maga nem biztos, hogy még egyszer a hatalom közelébe kerül.

ÉLETMÓD

Karel Sabbe és Lazarus Lake a Barkley rajt- és célvonalát jelző legendás sorompónálFotó: Karel Sabbe/Instagram

Akik soha nem fáradnak el – 6,7 kilométert egy óra alatt nem nagy kunszt lefutni. 75-ször egymás után viszont az emberi teljesítőképesség határa. Egy kedélyes belga fogorvos most megcsinálta, a világ legegyszerűbbnek tűnő, mégis felfoghatatlanul kemény versenyén.

Fotó: Halász Júlia

Hobbit kerestek maguknak, azóta honfoglaláskori csontvázakat segítenek kiásni a szabadidejükben – Hirtelen ötletből indult, de mára semmi meglepő nincs abban, hogy a témával korábban sosem foglalkozó önkéntesek segítik a Pest megyei régészek munkáját. A Közösségi Régészeti Egyesület ásatásán jártunk. 

ZENE

Fotó: gcmt/Imaginechina via AFP

A BTS hatalmas sikerei mögött a világ legszervezettebb rajongótábora áll – Az ARMY olyan, mint egy médiaügynökség, több tízmillió tagja statisztikákat elemez, és összehangoltan promózza az együttest, miközben összetartó közösséget is formáltak maguknak. Hány mennyi van még a BTS-ben?

Kurtág György a BMC-ben Mozartot zongorázik

Aminél nincs szebb – A kilencvenöt éves Kurtág György Mozartot zongorázik. 

ÚJSÁGÍRÁS

Így készült az Utána minden állat szomorú – Az HBO dokumentumfilmet mutatott be S. tanár úr nyári táborairól, Visszatérés Epipóba címmel, érintve azokat a szexuális zaklatásokat, amelyekről a 444 számolt be először. A filmhez készült egy interjú Magyari Péterrel, a cikk szerzőjével is, amelyből kiderül, hogyan és mit mondott neki S. tanár úr. Ez a beszélgetés jelent meg most.