Kusper: Akad mentőállomás, ahol szinte mindenki koronás

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

“Egyre nehezebben bírjuk (...) egy több bajtársunk beleesik a betegségbe (...) fogy a létszám (...) a betegségek száma viszont emelkedik.”

Ezeket Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke mondta a Klubrádió Esti Gyors című műsorában. 

A mentősök szövetségi elnöke elmesélte, hogy akad olyan mentőállomás, ahol szinte az összes kollégájuk koronavírusos lett, más helyeken akár 15-en is várnak egyszerre a teszteredményükre. 

A problémákat az okozza, hogy Kusper elmondása szerint  mentősök - akiknek az eredeti feladata a mentés lenne - máig napi több ezer tesztet végeznek el, ami képtelenül nagy és rengeteg időt felemésztő feladat. Egyes mentősök a 12 órás műszakjuk egy részét fordítják tesztelésre, mások annak letelte után önként vállalnak ilyen pluszfeladatot, a szabadidejük terhére. 

Bár viselnek védőfelszerelést, ők is megfertőződhetnek. Az elnök szerint az Országos Mentőszolgálat mindent megtesz, hogy a sok teszt miatt ne kerüljön veszélybe a mentés, ezért is vonták például be az orvostanhallgatókat. Kusper szerencsésebbek tartaná, ha nem a mentősök tesztelnének, hanem tesztelési pontokat hoznának létre és ott zajlana a folyamat.

(via Telex)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!