A kormány akadályozta meg, hogy a Budapest Airport életmentő pénzügyi mentőcsomaghoz jusson

gazdaság
2020 november 03., 13:00

A magyar kormány megakadályozta, hogy a Budapest Airport Zrt. hozzáférhessen ahhoz a kölcsönhöz, amit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kapott volna. Az erről beszámoló Bloomberg szerint ezt két, az ügyet jól ismerő forrás is megerősítette.

A ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. rendkívül nehéz helyzetbe került a koronavírus következtében. Tavasszal a forgalom az egy évvel korábbihoz képest 99 százalékkal csökkent, nyáron sem állt helyre, és a mostani második hullámnak, valamint a szinte teljes határzárnak köszönhetően a cég kilátásai különösen rosszak.

A Budapest Airport ezért pályázott az EBRD-nél 50 millió euróra (több mint 18 milliárd forintra), a bank "Szolidaritási Csomag" nevű programján keresztül.

A cég tervei szerint ezzel az összeggel stabilizálták volna a reptér pénzügyi helyzetét és fizettek volna például béreket azoknak az alkalmazottaknak, akiket még nem kellett elbocsátani. Azonban a kölcsönt még májusban megvétózta a magyar kormány. Az EBRD döntéseinél ugyanis mindig vétójoga van annak az országnak, ahova egy beruházási vagy kölcsönprogram irányul.

Bár erre minden kormánynak lehetősége van, a Bloomberg egyik forrása szerint egészen rendkívüli, hogy ezzel egy kormány ilyen esetben éljen is. Sem az EBRD, sem a magyar kormány nem válaszolt a Bloomberg kérdéseire az üggyel kapcsolatban.

A gazdasági lap emlékeztet arra, hogy októberben kiderült, Orbán Viktor gazdasági partnerei már vételi ajánlatot tettek a Budapest Airport Zrt-re, amely a járvány előtt a világ egyik leggyorsabban növekedő, közepes méretű repülőterét üzemeltette. Az ajánlattevő konzorcium képviselője az a Jellinek Dániel, aki az utóbbi hónapokban elképesztő sebességgel bővítette gazdasági- és ingatlanportfólióját, és aki rendszeresen üzletel Orbán Viktor közvetlen környezetével.