150 milliárd forintot zúdít a kormány Tokaj-Hegyaljára, Koncz Zsófia választókörzetére, egymilliárdból lesz gőzmozdonyuk

gazdaság
2020 november 12., 12:28

Egy szerdai kormánydöntés alapján 149,5 milliárd forintot adnak Tokaj város és a Tokaj-Zemplén térség fejlesztésére és a település külön kapott még bő félmilliárdot a református templom tatarozására. A pénzeket tehát az időközi parlamenti választást nemrég megnyerő Koncz Zsófia körzetében költhetik el, egy olyan környéken, ahol a szőlő- és boripar, illetve a vendéglátás komoly része került NER-es kezekbe.

A támogatásokkal igazán gavallérosan bánt a kormány.

Csak kerékpárút-fejlesztésre 13 milliárd 350 milliót kapott Tokaj és környéke. A nagyságrendet jól érzékelteti, hogy egy 2017. közepén született kormányhatározat szerint onnantól 2019. végéig összesen 27 milliárdot különítettek el bringaút-építésekre. Az egész országban. A Budapest-Balaton bicikliút becsült költsége pedig 8-10 milliárd forint. Révész Máriusz kormánybiztos korábban arról beszélt, hogy egy kilométer kerékpárút 80-100 millió forint, vagyis ez alapján Tokajban és környékén 130-160 kilométernyi új bicikilút épülhet. (Update: Mint időközben megtudtam, ténylegesen 100 kilométernyi bringaút épül majd, ami a közműkiváltások miatt kerül ennyibe. A 100 kilométerben lesz a tokaji kerékpárút és egy nagyobb zempléni kör is, amit összekötnek a kassai bickliúttal is.)

De annak sem kell igénytelenül zötykölődnie, aki hegyaljai dűlőutakon akar szekerezni vagy pickuppal csapatni. Ezek fejlesztésére ugyanis 5 milliárd 750 milliót adtak. Közutakra pedig 52 milliárdot.

A legjobb tétel ezzel együtt nyilvánvalóan az az egymilliárd forint, amit a körzet egy nosztalgiagőzös indítására kapott. A körzet szálláshely- és gasztronómiai fejlesztésekre 12 milliárd 650 milliót, egy borvidéki látogatközpontra 2 milliárdot, kistelepüléseinek fejlesztésére pedig 4 milliárdot kapott.

Aki vett már részt vadvízi evezésen, az tudja, hogy az élmény lényege az, hogy emberi beavatkozástól minél mentesebb közegben vágtassunk a várható borulás felé. De nem Tokaj-Hegyalján, ahol félmilliárd jutott a Hernád folyó “vadvízi élményfejlesztésére”.

Ez volt, ami a körzetnek jut, de a 150 milliárdon belül külön vették a Tokaj városának jutó összegeket. Eszerint a településen 22 és fél milliárdból fejlesztik a turizmust, amiben nincs benne a gyermek- ifjúsági- és felnőtt szálláshelyek fejlesztése, amire 9 milliárd 645 milliót kapott a város. Városrehabilitációra bő tíz és fél milliárd megy el, míg gasztronómiafejlesztésre csak 350 millió.

Ezt az egész 9,5 milliárd forintból szervezik meg - azon belül 2 milliárd megy turisztikai szervezetfejlesztésre és marketingkampányokra, 7,5 milliárd pedig projektmenedzselésre. Mindezeken felül 5 milliárd forintos tartalékot is képeznek.

A református templom támogatására egy másik határozattal adtak 558 millió forintot.

Kiemelt videóink