Orbán szerint a döntéshozóknak most nem az Európai Bizottság LMBTQ-stratégiáját kell olvasniuk, hanem az emberek életét kell menteni

POLITIKA
2020 november 13., 07:45

Orbán Viktornak péntek reggel álmosan kellett beülnie a Kossuth Rádió stúdiójába, mert az esti meccs után nem tudott rendesen aludni, csak forgolódott. Talán ezért fordulhatott elő, hogy a héten benyújtott alkotmánymódosításrtól vagy a választási törvény átírásáról egy szó sem esett a műsorban.

link Forrás

A járvány miatt bevezetett korlátozásokról azért elmondta, hogy vészesen megközelítettük annak a határát, ahol már fennállt az egészségügy összeomlásának a veszélye. Az intézkedések kulcsa szerinte a kijárási tilalom, ami a 14. nap környékén már nagyon nehéz lesz. „Ilyen döntéseket hozni akkor kell, amikor már valóban fenyeget bennünket az egészségügy megbénulásának a veszélye”.

Orbán azt mondta, meri vállalni a felelősséget azért a mondatért, hogy „99 százalék fölötti az esélye annak, hogy az egészségügy ennyi emberrel, ennyi ápolóval” működőképes marad, és „minden magyar megkapja a tisztességes ellátást”. Elmondta, hogy minden ember számít, „az idős embereké is”.

Új járványügyi adatokat is ismertetett. Elmondta, hogy 6690 ember van kórházban, ebből 518-an vannak lélegeztető készüléken. 208 óvodát bezártak a járvány miatt, valamint 239 általános iskolában is át kellett térni a digitális oktatásra, mert magas volt a fertőzések száma.

A miniszterelnök szerint az a jó, ha minél több vakcina áll rendelkezésre, és „nem szabad belőle politikai ügyet csinálni. Vannak, akik törekednek erre, hidegháborúsdit játszanak, hogy nyugat-kelet”. Azt modnta, majd az emberek eldöntik, hogy melyikben bízik a leginkább, az amerikaiban, az oroszban vagy a kínaiban. Hozzátette, hogy a vakcina már a horizonton van, néhány hetet kell még kibírni.

Bejelentette, hogy az éttermeknél 5 százalékra csökkentik az elvitelre kerülő ételek áfáját. Később pedig majd adócsökkentésekről hoznak döntéseket, hogy talpra álljon a gazdaság.

Arról az ötletről, hogy fel kellene függeszteni az iparűzési adót és társasági gyereségadót, azt mondta: „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell eltalálni.”

Arról, hogy szigorúbb jogállamisági kritériumokhoz kötnék az uniós támogatások kifizetését, azt mondta: „a magyarok pénzét nem lehet elvenni”. Szerinte csak technika viták zajlanak a háttérben. Azért hozzátette, hogy az új jogszabálytervezet szerinte nem a jogról, hanem politikáról szól. „Ha ezt a jogszabályt, amelyet kidolgozott az Európai Parlament és a német elnökség közösen, valóban elfogadják, akkor az Európai Unióból Szovjetuniót csináltunk. Mert az a Szovjetunióban volt szokás, hogy támasztottak egy feltételt, annak nem voltak objektív kritériumai, felállítottak egy bizottságot, aki számon kérte ezeket a nem objektív kritériumokat ideológiai alapon. ha valaki elhajlott, eltért az ideológiai vonaltól, azt figyelmeztették. Aki nem állt be a sorba, azt jól megbüntették.” Hozzátette, hogy az Uniót nem azért hoztuk létre, hogy legyen egy második Szovjeunió.

Nagy Katalin műsorvezető elújságolta a miniszterelnöknek azt is, hogy az Európai Bizottság letette az asztalra az LMBTQ-stratégiát az asztalra, az Európai Parlamentben pedig az emberi jogokról beszéltek. Orbán Viktor szerint a munkacsoportok, jogászok dolgozhatnak ilyen témákon, de a döntéshozóknak több eszüknek kell legyen, mert nekik most emberek életét és gazdasági egziszteniáját kell megmenteni. Mindezt annak a kormánynak a vezetője állapította meg, amelyik kedden hamarabb jelentette meg a Meseország mindenkié című mesekönyv körüli botrány miatt kidolgozott alkotmánymódosítást, mint a járványügyi korlátozások részletes szabályait. De ezekre a kérdésekre már tényleg nem maradt műsoridő.