Távozik az MKB Bank éléről Balog Ádám

gazdaság
2020 november 13., 16:53

2020 december 31-én, de legkésőbb 2021 március elsején távozik az MKB-tól a bank elnök-vezérigazgatója, Balog Ádám - ez derült ki a bank pénteken kiadott rendkívüli tájékoztatásából. A viszonylag rövid közleményben mindössze annyi szerepel, hogy Balog lemond a cégnél betöltött igazgatósági tagságáról és igazgatósági elnöki tisztségéről, ezzel együtt pedig a munkaviszonya is megszűnik az MKB-nál. Hogy az év végével, vagy csak jövőre hagyja-e el a céget, az attól függ, ha az MKB közgyűlése december 31-ig nem tud új igazgatósági elnököt választani. A közgyűlés december 14-én ül össze.

Balog Ádám nem sokkal azután került az MKB élére, hogy a magyar állam eladta a 2014-ben államosított bankot. Viszont már korábban is jól ismerte a bank ügyeit, az állam ugyanis a Magyar Nemzeti Bankra bízta az elég rossz helyzetben lévő, de elég drágán megvásárolt bank szanálását, amiért részben az akkor még MNB alelnök Balog volt a felelős.

Balog aztán elég hamar tulajdonos is lett az MKB-ban, igaz nagyrészt hitelből, a 10,76 százalékos részesedését pedig 2018-ban Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak. Nem sokkal a privatizáció után viszont már Mészáros Lőrinc volt a bank többségi tulajdonosa, az ő cége szerezte meg a bank részvényeinek 49 százalékát.

Mészárosnak és társainak pedig nagy tervei vannak az MKB-val, azt ugyanis össze akarják olvasztani a szintén Mészáros-érdekkörbe tartozó Takarékbankkal és a Budapest Bankkal, ezzel az OTP után az ország második legnagyobb bankját hozva létre. Október végén pedig meg is kezdődött a három bank fúziója, létrejött ugyanis a Magyar Bankholding Zrt, a közös holdingtársaság, amelybe a három bank részesedését apportálják.