Felfüggesztették az EU és az Egyesült Királyság közötti tárgyalásokat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Rövid időre felfüggesztették az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról szóló rüsszeli tárgyalásokat az uniós tárgyalódelegáció egyik tagjának pozitív koronavírustesztje miatt - közölte az Európai Bizottság főtárgyalója csütörtökön.

Michel Barnier Twitter-üzenetében arról számolt be, csapata egyik tagjának fertőzöttsége miatt a brit tárgyalóküldöttség vezetőjével, David Frosttal közösen úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggesztik a legfelsőbb szintű megbeszéléseket. A tárgyalások alacsonyabb szinten, az iránymutatások teljes tiszteletben tartásával folytatódnak.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről hétfőtől folytak a tárgyalások Brüsszelben az előző heti londoni megbeszéléseket követően.

Barnier a londoni tárgyalások után "nagyon súlyosnak" nevezte a fennmaradt nézetkülönbségeket, főleg az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának ügyében. Burkoltan utalt arra is, nem biztos a megállapodás elérése Londonnal, és közölte: az EU "minden forgatókönyvre felkészült".

Frost a Twitteren közzétett bejegyzésében közölte, hogy van ugyan előrelépés, de bizonyos központi jelentőségű ügyekben változatlanul "erősen széttartanak a nézetek".

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!