Egy indiai állam a rendőrséget küldené a Netflixre, miután egy sorozatban csók csattant muszlim férfi és hindu nő között

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Az India középső részén lévő Madhja Prades szövetségi állam kormánya rendőrségi vizsgálatot sürget a Netflixen futó A Suitable Boy című sorozat ellen, miután az Oscarra jelölt indiai Mira Nair által rendezett alkotás bizonyos jelenteti komoly felzúdulást keltettek a keményvonalas hindu nacionalisták körében. Azzal van bajuk, hogy a sorozatban nemcsak túl gyakran csókolóznak, de tették ezt hindu templomok előtt is, ráadásul volt olyan csókjelenet is a sorozatban, amiben muszlim férfi csókolt meg hindu nőt.

Hindu nacionalisták körében egész Indiában egyre elterjedtebb a szerelemdzsihád nevű összeesküvés-elmélet, ami szerint az Indiában élő muszlim kisebbség tudatosan gyengíti a hindu többséget azzal, hogy a muszlim családok fiainak igyekeznek hindu feleségeket találni. Szerintük azok a filmek és reklámok, amikben muszlim férfi csókol/ölel hindu nőt, a hinduellenes összeesküvés szekerét tolják, mert elfogadhatóbbakká teszik a vegyes vallású kapcsolatokat. A dolog mögött áll az is, hogy Indiában jóval több a férfi a fiatal korosztályban, mint a nő (főleg vidéken nagyon rossz ez az arány), emiatt pedig a más etnikumú férfival szerelmi kapcsolatba lépő hindu nőket gyakran zaklatják, megbélyegzik. A „szerelemdzsihád” elleni heves tiltakozás is erről a tőről fakad. Hindu nacionalisták emiatt már egy ékszermárka vegyes vallású esküvőt megörökítő reklámját is visszavonatták.

Narottam Misra, Madhja Prades állam belügyminisztere azt írta a Twitteren, hogy utasította a rendőrséget, mérjék fel, milyen jogi lépéseket tehetnek a sorozat rendezőjével és producereivel szemben.

Gaurav Tiwari, az Indiát kormányzó keményvonalas hindu BJP párt ifjúsági szárnyának vezetője pedig azzal fenyegette meg a Netflix indiai leányvállalatát, hogy utcai tüntetéseket szerveznek a streamszolgáltató ellen, amennyiben a sorozatot nem törli a kínálatából. (Independent)