Orbán Viktor kért magától valamit, de csak részben teljesítette

járvány
2020 november 23., 15:55
  • Az elmúlt hetekben megszokottak szerint alakult hétfőn is a halálozási statisztika.
  • Ebben van valami fura.
  • Ahogy abban is, hogy Orbán Viktort felkérte egy Orbán Viktort is magában tudó tanács valamire, amit aztán csak részben teljesített.
  • Közben Angliában illegális zugmiséket tartanak, Franciaországban pedig lassú lazítást terveznek.

91

Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 91 újabb, a koronavírushoz köthető halálesetet jelentettek az országban. Immár nagyjából két hete 90-100 között alakul a halálos áldozatok napi száma - ami azért különös, mert a kórházban levők száma csak egy hete stagnál, a gépi lélegeztetésre szorulók száma pedig még mindig növekszik.

Örömre nincs ok, de kétségbeesésre se

A miértek után kutatva Haszán Zoltán a hétvégén szokás szerint kielemezte a járvány alakulását, illetve azt is, hogy Európában hogy állnak a dolgok - ez a két cikk egyben remek premierje is volt új járványügyi adatoldalunknak, amire igen büszkék vagyunk.

A kormány járványügyi intézkedéseinek egyik leglátványosabbika, a tanárok és egészségügyi dolgozók tesztelése a héten indul. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy hogy zajlik, kérjük, ha érintettek, írják meg tapasztalataikat!

Cseppben a tenger

A nap legváratlanabb fejleménye, hogy a kormány az Idősek Tanácsa kérésére újra bevezette az idősek vásárlási idősávját. Hogy mi ebben a különös? Az Idősek Tanácsa azt javasolta, hogy a tavaszi hasonló intézkedéshez képest most rövidebb idősávot jelöljenek ki, azt is csak hétköznap, és olyan időpontban, amikor amúgy is kisebb a boltok forgalma. Amiből aztán az lett, hogy minden nap lesz idősáv - vagy ha úgy tetszik, időssáv -, hétköznap 9-11, hétvégén 8-10 óra között. Az Idősek Tanácsa pedig Orbán Viktor miniszterelnökből, Novák Katalin minisztertből, és a kormány által delegált tagokból áll. Vagyis hát Orbán Viktor kért magától valamit, amit aztán csak részben teljesített.

Újabb vakcina bizonyult hatékonynak

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcinája - amely a Pfizer és a Moderna vakcinájához képest hagyományos, ún. vírusvektoros módszerrel készült - a klinikai vizsgálatok során átlagosan 70 százalékban hatékonynak bizonyult. Ez ugyan rosszabb arány, mint a két, új típusú, mRNS-alapú vakcináé, de valójában csak egy átlag. Megfelelő adagolással ez a vakcina is 90 százalékban bizonyult hatékonynak, ráadásul az mRNS-vakcinákhoz képest sokkal olcsóbb az előállítása és jóval egyszerűbb a tárolása, mert már egy egyszerű hűtőszekrényben, 2-8 fokon tárolva is eláll fél évig.

Zugmise

Angliában november 1-től négy hétre kijárási korlátozásokat vezettek be, ennek részeként nagyban korlátozzák, hogy kik és hányan találkozhatnak. Külön háztartásban élők leginkább sehogy, ami nem kedvez a vallásgyakorlás hagyományos formáinak. Templomba egyénileg ugyan lehet járni, de csoportos szertartásokat, így pl. miséket nem tarthatnak. Mármint nem tarthatnának, de titokban, mint egykor a technobulikat, most istentiszteleteket tartanak vidéki csűrökben, jelentette a Guardian. Franciaországban viszont januárra feloldhatják a karantént. A kormány fokozatosan, három lépcsőben tervezi lazítani az általános karantén szabályait, a járvány alakulásától és a lazitás kockázataitól függően. Elsőként a kereskedelmet indítanák újra, lehetőleg még a karácsonyi bevásárlási láz előtt.