Ferenc pápa kiállt az ujgurok, az alapjövedelem és az amerikai tüntetők mellett

vallás
2020 november 24., 10:27

Magyarul „Álmodjunk együtt” címmel jelenik meg Ferenc pápa új könyve, amiben tőle eddig példátlan módon az ujgurokat is üldözött kisebbségnek minősítette. Rajtuk kívül a rohingyákat és a jazidi kisebbség tagjait nevezte meg külön, az ő védelmükben már korábban is felszólalt.

Bár a kínai állam tagadja muszlim vallású kisebbség elnyomását, 2017 óta 380 internáló lágert építettek Hszincsiang tartományban, ahol átnevelő táborokat működtetnek, több mint egymillió embert tartanak fogva. Augusztusban egy ujgur modellnek sikerült felvételeket küldenie egy táborból, amin az ágyhoz kötözve, az agymosó hangosbeszélő zajával a háttérben volt látható.

Korábban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is bírálta a Vatikánt, amiért túlságosan kesztyűs kézzel bánik Kínával. Egyesek szerint ennek egy püspökök kinevezéséről szóló megállapodás volt a hátterében, amit a két félnek szeptemberben sikerült megújítania.

photo_camera Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

A Guardian összefoglalója szerint Ferenc pápa ismét kiállt a feltétel nélküli alapjövedelem mellett, és a járványhelyzet gazdasági, társadalmi, politikai kihívásairól is ír. Szerinte azok, akik kényszernek élik meg, hogy az állam maszkviselést írt elő az emberek számára, csak képzeletükben áldozatok.

Kritizálta a „leszivárgó gazdaság” elméletének hívőit, akik azt mondják, a nagyvállalatok és a vagyonos rétegek számára biztosított adókedvezmények és más támogatási formák az egész társadalom számára előnyösek, hozzárájulnak a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. Ferenc pápa szerint tévedés, hogy a gazdasági növekedés mindenkit gazdagabbá tesz.

A könyvben támogatásáról biztosítja azokat is, akik tiltakoztak George Floyd halála miatt.