A budapesti amerikai nagykövetség is elítélte Demeter Szilárd cikkét

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

„A budapesti Amerikai Nagykövetség határozottan elítéli a közelmúltban megjelent véleménycikk kijelentéseit, amelyek egyenlőségjelet tesznek a jelenleg Európában zajló viták és a Holokauszt során több millió ember ellen elkövetett rettenetes gyilkosságok közé. A Holokauszt bármiféle relativizálása és minimalizálása kapcsán zéró toleranciát kell gyakorolni” - írja Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának cikkéről az amerikai nagykövetség. 

Demeter szombaton írt cikket az Origóra arról, hogy „Európa Soros György gázkamrája” és hogy a magyarok meg a lengyelek jelentik ma az új zsidókat. A cikk hatalmas felháborodást váltott ki, magyar és nemzetközi zsidó szervezetek, illetve Izrael magyarországi nagykövetsége is elítélték Demeter szavait, amit a Fidesszel amúgy szívélyes viszonyt ápoló rabbi, Köves Slomó is ízléstelen, otromba provokációnak nevezett. Demeter egy ideig a Facebookon próbált kiállni a cikke mellett, végül visszavonta az írást, és törölte Facebook-oldalát. 

Demeter SzilárdFotó: botost/444.hu

Azóta több ezren, köztük számos politikus, művész és közéleti szereplő követeli a lemondását. Az I. kerületi önkormányzat pedig szerződést bontott a múzeummal arra az időre, amíg Demeter a főigazgató.