Több ezren követelik Demeter Szilárd lemondását, köztük Karácsony Gergely is

politika
2020 november 30., 05:30

Eddig több mint hatezren írták alá azt a vasárnap közzétett nyílt levelet, amely szerint Demeter Szilárd miniszteri biztosnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának azonnal le kellene mondania minden közéleti funkciójáról, és ki kellene vonulnia a közéletből.

Demeter szombaton írt cikket az Origóra arról, hogy „Európa Soros György gázkamrája” és hogy a magyarok meg a lengyelek jelentik ma az új zsidókat. A cikk hatalmas felháborodást váltott ki, magyar és nemzetközi zsidó szervezetek, illetve Izrael magyarországi nagykövetsége is elítélték Demeter szavait, amit a Fidesszel amúgy szívélyes viszonyt ápoló rabbi, Köves Slomó is ízléstelen, otromba provokációnak nevezett. Demeter egy ideig a Facebookon próbált kiállni a cikke mellett, végül visszavonta az írást, és törölte Facebook-oldalát.

A nyílt levél szerint Demeter „a holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít. A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját”.

„A magyarokra hivatkozik, akiktől nem kapott felhatalmazást! Zavaros írásával minden jóérzésű honfitársát emberi méltóságában mélységesen megsértette. Alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje.”A petíciót Karácsony Gergely főpolgármester is támogatta. Az aláírók közt több közéleti szereplőt, művészt (köztük Erdély Mátyást, a Saul fia operatőrét, Parti Nagy Lajost, Spiró Györgyöt, Schilling Árpádot, Závada Pált) és politikust találunk, például Jávor Benedeket vagy Ungár Pétert.

Vasárnap Bajnai Gordon volt miniszterelnök az Orbán Viktornak címzett nyílt levelében írt arról, hogy ha Demeter hétfőn is a kormány tisztviselője lesz, az arra utal, hogy a cikkében írottak a kormány álláspontját tükrözik.

photo_camera Demeter Szilárd Fotó: botost/444.hu

Schein Gábor író vasárnap „Magyarország: túl minden reményen” címmel írt publicisztikát a 444-re. Kiállt a Szépírók Társasága is: a Magyar Narancs beszámolója szerint azt írták, Demeter életveszélyes retorikai eszközrendszerhez nyúlt, ami „még akkor is elfogadhatatlan, ha azt nyilvánvalóan és szánni valóan kétségbeesett megfelelési kényszer hívta elő”.

A petícióhoz hasonlóan ők is azonnali főigazgatóváltást sürgetnek a múzeum élén.