Több mint kétezer fertőzöttet találtak az általános iskolákban

járvány
2020 december 01., 12:26

Kedden délután egyszer csak hozzáadtak 181506 tesztet a kormányzati járványoldalon szereplő mintavételek számához. Az operatív törzs tájékoztatójából kiderült, hogy ez az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, idősotthonokban és egészségügyi szolgáltatóknál végzett antigén gyorsteszteket takarja.

photo_camera Tesztelés egy bölcsődében Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A tesztelés eredményeiről György László államtitkár számolt be, akinek Müller Cecília tisztifőorvos külön megköszönte a munkáját.

„Őszintén megmondjuk, hogy nagyobb részvételi arányra számított az operatív törzs, mint amivel találkoztunk”- mondta György László. A 181506 teszt 2,44 százaléka lett pozitív, ami 4436 főt jelent.

  • A bölcsődei dolgozók teszteltették magukat a legnagyobb arányban (79 százalék). 11113-an teszteltették magukat, 195-en lettek pozitívak (1,8 százalék).
  • Az óvodai dolgozók 74 százalékban vettek részt a tesztelésen, ez 34964 fő. Közülük 811-en fertőzöttek (2,3 százalék).
  • Az általános iskolai dolgozók 73 százalékban vettek részt. 95102 tesztből 2170 lett pozitív (2,3 százalék).
  • A szociális intézményekben 24452 tesztből 911-en lettek pozitívak (3,73 százalék).
  • A szakképző intézményekben 64 százalékos volt a részvételi arány. Mivel itt már online oktatás van, a gyakorlati héten képzésben résztvevő oktatókat tesztelték. 5653 tesztből 146 lett pozitív (2,6 százalék).
  • Az egészségügyi dolgozóknál 10222 tesztet végeztek, ennek 1,96 százaléka lett pozitív (az államtitkár nem mondta, de nagyjából 200 ember).

A fertőzötteknek jelentkezniük kellett a háziorvosnál, aki akkor engedélyezheti a munkába állást, ha legalább három napja tünetmentesek. Kérhet PCR-tesztet is. A tesztelés folytatódik, most bevonják az államigazgatásban dolgozó ügyfélszolgálati munkatársakat is.

Az operatív törzs a csoportos tesztelés adatközlésével sem könnyíti meg a helyzet nyomonkövetését. A mintavételek számát csak összesítve közlik, benne a tavasz óta elvégzett tesztekkel. Ehhez adták most hozzá a 181506 tesztet.

Müller Cecília elmondta, hogy a csoportos tesztelésen kiszűrt fertőzötteket viszont folyamatosan feltüntették a regisztrált fertőzöttek számában. Erről nem szóltak előre, csak most, utólag derült ki.

Ennek azért van jelentősége, mert a kevés nyilvános adatból kiszámolható pozitív tesztarány (vagyis hogy az adott napon jelentett tesztek hány százaléka pozitív) fontos mutatója a vírus terjedésének. Az utóbbi napokban ez nagyon magasra, 60-70 százalékra rúgott. De ezek szerint felvittek az adatbázisba 4433 fertőzöttet anélkül, hogy a tesztjeiket rögzítették volna.

Ez nemcsak kívülről nézve átláthatatlan, hanem azok számára is, akik ezzel foglalkoznak. Kemenesi Gábor, a pécsi virológuscsapat tagja vasárnap először megkongatta a vészharangot az ijesztően magas arányszámok láttán. Majd kiegészítette a posztját:

„Felmerült, hogy az újonnan bevezetett antigén gyorstesztelés eredményei bekerülhettek a statisztikába, ám a tesztek száma nem. Erre vonatkozóan nem találtam forrást, örömteli lenne mert tompítaná az adatok negatív üzenetét, bár adatközlés szempontjából aggályos lenne”.

Ezek szerint tényleg ez a helyzet.