Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

2020 december 4., péntek 12:58

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a magyar kormány ellen a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet laza szabályozása miatt

- közölte Facebook-oldalán a Helsinki Bizottság.

Az EB szerint a menedékjogról szóló magyar törvény egyik rendelkezése nem felel meg az uniós közbeszerzési szabályoknak. A jogszabály mentességet tesz lehetővé a közbeszerzés általános szabályai alól, amit a Bizottság szerint semmi nem indokol.

Magyarországnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság által megfogalmazott érvekre; ennek elmaradása esetén a Bizottság úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak.

A Helsinki Bizottság üdvözölte a döntést, "hátha az Európai Bizottságnak elárulják, miért is van nálunk négy és fél éve "migrációs válsághelyzet", amikor nincsenek menedékkérők." Amikor a Helsinki ezt megkérdezte a kormánytól, kiderült, hogy 10 évre titkosították az elrendelés indokát.

A Helsinki Bizottság azt írja, ők a kezdettől fogva felhívták a figyelmet a korrupciós kockázatra. De az is gond szerintük a szabályozással, hogy "2016 márciusa óta nem állnak fenn a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” országos elrendelésének törvényi feltételei, mégis a kormány félévente hosszabbítgatja azt. Így nem csak a korrupciós veszélyek nőttek meg, hanem megszűnt a lehetősége a szakszerű, tisztességes, emberséges, azaz igazságos menedékjogi eljárásoknak is."

Az Európai Bizottság október végén indított egy másik kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az uniós menekültügyi jogszabályok helytelen alkalmazása miatt.