Petícióval követel teljes előválasztást a Momentum

POLITIKA
2020 december 10., 08:06

Fekete-Győr András csütörtökön jelentette be, hogy a Momentum petíciót indít a teljes előválasztás megvalósításáért. „Miután a Fidesz megakadályozza, hogy a választáson mindenki a neki legkedvesebb pártra szavazhasson, a mi felelősségünk, hogy a legnyíltabb és legdemokratikusabb módon válasszuk ki a közös ellenzéki jelölteket” -közölte a párt elnöke. A párt egyébként november végén már döntött arról, hogy csatlakozik a 2022-es országgyűlési választásokra tervezett közös ellenzéki listaállításhoz.

Mást nagyon nem is lehetne tenni, hiszen a választási törvény tervezett módosítása is a közös listaállítás irányába tereli. Ráadásul Volner János módosítójának elfogadásával már az eddigi 27 egyéni jelölt helyett 71 választókerületi jelöltre (14 választókerület és Budapest) lenne szükség pártlista állításához.

A Momentum Mozgalom szerint minél nagyobb a részvétel, annál hitelesebb az eredmény, ezért teljeskörű, személyes és online szavazást is lehetővé tévő előválasztásra van szükség. Mind a miniszterelnök-jelöltről, mind a listáról, mind az egyéni képviselői helyekről előválasztással kell döntenie az embereknek - írják a petíció oldalán. Fekete-Győr szerint „a pártelitek helyett döntsék el a választók, mely pártok politikusai képviseljék őket 2022 után”.

Az ellenzéki pártok között a vita leginkább arról szól, hogy kell-e előválasztás azokban a körzetekben, amelyeknek már most is ellenzéki képviselőjük van, vagy ott automatikusan indulhasson a mostani képviselő.

Az automatikus újraindulást támogatja az MSZP és a DK, míg a leghangosabban a Momentum ellenzi ezt az eljárást.