Kétszer is megpróbálhatták megmérgezni Alekszej Navalnijt

külföld
2020 december 12., 19:46
Alekszej Navalnij 2018-ban.
photo_camera Alekszej Navalnij 2018-ban. Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

Hosszú és részletes cikkben ír az orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij elleni augusztusi merénylet részleteiről a nyugati hírszerzők információiból dolgozó Sunday Times.

Navalnij egy Szibériából - Tomszkból - Moszkvába tartó repülőúton lett rosszul. Gépe kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol kórházba szállították. Lélegeztetőgépre is került, mielőtt sikerült stabilizálni az állapotát.

Az orosz orvosok azt nyilatkozták, hogy nem találtak a szervezetében semmit, de miután Berlinbe szállították, a német orvosok kimutatták a mintáiban a novicsok idegméreg hatóanyagait.

Navalnij mérgezése nagyon súlyos diplomáciai feszültséget eredményezett Németország, illetve az Európai Unió és Oroszország között. Októberben emiatt kitiltották az EU-ból az orosz titkosszolgálat főnökét, és Vlagyimir Putyin hivatalának több fontos emberét. Az érintett maga is azt mondta, hogy minden bizonnyal az elnök emberei mérgezték meg.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint még a tomszki szállodai szobájában csepegtethették valamelyik ruhadarabjára - feltehetően az alsóneműjére - a novicsokot, amely bőrön keresztül felszívódva is halálos lehet. Navalnij stábtagjai találtak is mérgezésre utaló nyomokat és mintákat a szobában.

A Sunday Times cikke szerint Navalnij már a gépen azt mondta, úgy érzi megmérgezték. Miután Omszkban landoltak, a politikus-aktivista azonnal a mérget semlegesíteni képest atropint kapott. A hírszerzők elmondása szerint ugyanakkor ezzel Navalnij még nem menekült meg, az orosz kémek ugyanis újabb adag novicsokot csempésztek a szervezetébe - még azelőtt, hogy Berlinbe szállíthatták volna.

A Sunday Times forrásai szerint az orosz titkosszolgálat azzal igyekezett megakadályozni a gép leszállását, hogy a pilótával azt közölték, az omszki reptér nem tudja fogadni őket bombariadó miatt - a személyzet azonban a landolás mellett döntött, és Navalnij azonnal atropint kapott.

Navalnijt orosz kémek az omszki kórházba is elkísérték, és itt kerülhetett sor a második gyilkossági kísérletre. Az orvosok ekkor adtak ki közleményt arról, hogy a politikus valószínűleg valamilyen keringési problémával küzd, és nincs szó mérgezésről. Navalnij felesége azonban ragaszkodott ahhoz, hogy férjét azonnal Berlinbe szállítsák. A hivatalos orvosi álláspont úgy szólt, hogy a beteg túl gyenge állapotban van az utazáshoz, de csapata végül követelte, hogy Berlinbe szállítsák - az orosz hatóságok pedig a nemzetközi nyomásra végül engedélyt adtak a repülésre.

A lap szerint német hatósági források azt osztották meg brit kollégáikkal, hogy Navalnijt a második kísérlet miatt kellett végül kómában gépre tenni. Egy forrás azt mondta a lapnak, hogy a gépre szállás pillanatában úgy tűnt, mire Berlinbe ér, az aktivista könnyen meghalhat. A leeds-i egyetem toxikológus professzora, Alastair Hair szerint viszont az atropin semlegesíthette a második dózist akár, igaz, egyben hozzájárulhatott Navalnij kómájának elhúzódásához.

A német labortesztek szerint Navalnijt egy új típusú - nem a Szergej Szkrpal ellen 2018-ban bevetett - novicsok-kombinációval mérgezték meg. A novicsok egy olyan speciális idegméreg, amely kizárólag a legmagasabb felszereltségű, azaz állami felügyelet alatt álló laboratóriumokban állítható elő.