Szuperterjesztő Mikulás és a megszorítás/lazítás hullámzása

járvány
2020 december 14., 18:28
  • Már az Egyesült Államokban és Kanadában is oltanak.
  • Magyarországra december végén érkezhet vakcina, de a tömeges oltás csak tavasszal kezdődhet.
  • Angliában felbukkant egy új variánsa a vírusnak, de bíznak benne, hogy az oltóanyag ez ellen is jó.
  • Járványügyi hírösszefoglaló.

Mindössze hat nap alatt emelkedett újabb ezer fővel, összesen 7130-ra a járvány magyarországi áldozatainak a száma. A reggeli jelentés szerint egy nap alatt 165-en hunytak el, vagyis átlagosan kevesebb mint 9 percenként nőtt a halálos áldozatok száma. Koronavírusban hunyt el Bergendy István is. A zenész 81 éves volt.

A járvány áldozatainak magas száma szóba került a parlamentben is. Orbán Viktor - aki szeptemberben, még jóval kedvezőbb adatoknál azt mondta, hogy a járvány elleni védekezés sikerességét Magyarországon emberéletekben mérik - most azzal vágott vissza, hogy szerinte nemcsak a jó ízlést sérti, hanem az orvosok és ápolónők munkáját is, hogy a Párbeszéd a magas halálozási arányról beszélt. Orbán visszakérdezett, hogy

„Kinek hányják önök a szemére, hogy meghalnak emberek, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és elviszi őket a vírus? Nekem, de a vírus nem én vagyok. Nem a kormánypárt miatt halnak meg az emberek, hanem mert egy világjárvány van, és az a kérdés, ki hova áll, ki reménykedik-e abban, hogy romlanak a statisztikák.”

Új korszakot a koronavírus elleni vakcina hozhat. Nagy-Britannia után mától az Egyesült Államokban és Kanadában is megkezdték az oltásokat. Még nem tömegesen, első körben az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonokban élőket oltják be a Pfizer vakcinájával. Olaszországban január 15-én kezdődik meg a tömeges oltás. Oroszországban eddig hatezren kapták meg a Szputnyikot. Az orosz vakcina a legújabb hírek szerint a kísérleti szakaszban az első komponens beadása utáni 21. napon 91,4 százalékos hatékonyságú volt.

Gond lehet ugyanakkor azzal, hogy bár lesz oltóanyag, de az oltási hajlandóság alacsonynak látszik. Ilyen eredményeket mértek Ausztriában és Izraelben is.

Magyarországra december végén érkezhet az első adag oltás, ha az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi a Pfizer/BioNTech vakcinát. A következő körben a Moderna oltóanyaga jöhet, majd valószínűleg az AstraZenecáé. De csak áprilisban várható olyan mennyiségű vakcina, amivel az egészségügyi dolgozók és a nagy kockázatnak kitett súlyos krónikus betegségben szenvedők után tömegesen is elkezdhetnek oltani.

Addig marad a szigorítás, enyhítés egyensúlya. Csehországban például most éppen újra bezárják a vendéglőket, uszodákat, közfürdőket, fitnesz- és welnessközpontokat, és visszatér az éjjeli kijárási tilalom is. Az általános és középiskolások karácsonyi szünete a szokásosnál korábban kezdődik. Szlovéniában viszont kicsit lazítanak karácsonyra, ami az ő esetükben azt jelenti az MTI tudósítása szerint, hogy az egész ország területén részlegesen újraindítják a közösségi közlekedést, kinyithatnak az autómosók, a virágüzletek, a vegytisztítók, valamint a fodrász- és szépségszalonok. A 12 közül négy régióban, ahol jobb a járványhelyzet, kinyithatnak a ruházati, cipő- és sportboltok. Az éjszakai - este kilenc órától reggel hat óráig tartó - kijárási tilalmat azonban továbbra is be kell tartani az egész ország területén.

A franciák feladják a hathetes általános karantént és tömeges teszteléseket terveznek a fertőzöttebb városokban karácsony előtt és után.

Angliában lazításokat terveztek, de a vírus új, gyorsan terjedő variánsát fedezték fel. Az első adatok alapján nem tűnik veszélyesebbnek a korábbinál, és bíznak abban, hogy a vakcina hatásos ez ellen is.

Közben a Yale Egyetem kutatói arra jutottak, hogy az immunrendszer által tévesen kibocsátott „baráti tűz” lehet a felelős a súlyos koronavírus-megbetegedésekért és az úgynevezett „hosszú covid”-ért, amikor a beteg szervezete ugyan már legyőzte a vírust, de a betegség tüneteit még hosszú ideig tapasztalja.

Belgiumban egy szuperterjesztő Mikulásról derült ki, hogy megfertőzhette egy idősotthon lakóit és dolgozóit. És szintén Belgiumban rajta ütöttek egy újabb szexpartin, de a Fidesz EP-képviselőcsoportja megnyugodhat: minden vendég – az eszkortlányokat is beleértve – francia volt.