Orbán szeptemberben még magára vállalta a felelősséget, hétezer áldozat mellett már nem

politika
2020 december 15., 08:26

Egészen másképp értelmezte a kormányzati felelősség kérdését Orbán Viktor szeptemberben, amikor még jól festettek a magyarországi járványadatok, mint most, amikor több mint hétezer áldozatnál járunk.

„Kinek hányják önök a szemére, hogy meghalnak emberek, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és elviszi őket a vírus? Nekem, de a vírus nem én vagyok. Nem a kormánypárt miatt halnak meg az emberek, hanem mert egy világjárvány van, és az a kérdés, ki hova áll, ki reménykedik-e abban, hogy romlanak a statisztikák”- mondta hétfőn a parlamentben, miután az ellenzék a védekezést kritizálta. Szerinte „a jó ízlést sérti” és lebecsüli az orvosok és ápolók munkáját, hogy a Párbeszéd „politikai eszközként használja azt a kérdést, hogy most akkor mennyien halnak meg”. Szerinte azért nem haltak meg többen, mert tavasz óta több mint ezermilliárd forintot költöttek védekezésre és közel háromezermilliárdot munkahelyvédelemre.

A második hullám elején még Orbán jelölte ki, mi alapján lehet mérni a járvány elleni intézkedések hatékonyságát. „Én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri.”

Nem sokkal később megismételte az állami tévében, hogy a tavaszi védekezés éppen az emberéletek megmentése miatt volt sikeres, ezt kell figyelni ezután is: „Én emberéletekben számolok. Szerintem a tavaszi védekezéssel több ezer, de inkább tízezer idős magyar ember életét mentettük meg, és most sem fogunk kockára tenni egyetlen életet sem, de közben az országnak működnie kell, és a két dolog együtt szerintem lehetséges.”

Szeptember 18-án konkrétan szóba hozta a felelősség kérdését, amikor arról beszélt, hogy az operatív törzs javaslatai alapján hoz döntéseket.

„Nézze, szükség szerint, ugye, minden döntést a kormánynak kell meghoznia, következésképpen a felelősséget is a kormánynak kell viselnie, leginkább persze nekem. Ezt én vállalom is természetesen, mégiscsak ez a dolgom, mondhatnám, ezért kapom a fizetésemet.”Ebben az időszakban tíz alatt volt a járvány napi áldozatainak száma, a halálozási adatok tehát alátámasztották Orbán kommunikációját: elkerüljük a lezárásokat, de közben megvédjük az embereket. A szakértők már ekkor figyelmeztettek, hogy hamarosan óriási baj lesz, a kormány mégis csak jókora késlekedés után, novemberben hozott átfogó korlátozásokat. Erről a folyamatról nemrég videót is készítettünk.

link Forrás

Hétfőn az azonnali kérdések órájában már azt mondta,

„a kormányt semmilyen felelősség nem terheli”és felszólalásában úgy állította be, mintha az ellenzék az egészségügyi dolgozókat hibáztatná azért, hogy emberek halnak meg. A kormány felelőssége szerinte: hogy legyen elég lélegeztetőgép, orvos és ápoló, kórház és mielőbb vakcina.

link Forrás