Koronavírus-számok Magyarországon 01.28.
Elhunytak + 93 Σ 12 291
Kórházban - 140 Σ 3 669
Fertőzöttek + 1 569 Σ 363 450
Oltottak + 8 511 Σ 161 215

Orbán szeptemberben még magára vállalta a felelősséget, hétezer áldozat mellett már nem

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Egészen másképp értelmezte a kormányzati felelősség kérdését Orbán Viktor szeptemberben, amikor még jól festettek a magyarországi járványadatok, mint most, amikor több mint hétezer áldozatnál járunk. 

„Kinek hányják önök a szemére, hogy meghalnak emberek, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és elviszi őket a vírus? Nekem, de a vírus nem én vagyok. Nem a kormánypárt miatt halnak meg az emberek, hanem mert egy világjárvány van, és az a kérdés, ki hova áll, ki reménykedik-e abban, hogy romlanak a statisztikák”- mondta hétfőn a parlamentben, miután az ellenzék a védekezést kritizálta. Szerinte „a jó ízlést sérti” és lebecsüli az orvosok és ápolók munkáját, hogy a Párbeszéd „politikai eszközként használja azt a kérdést, hogy most akkor mennyien halnak meg”. Szerinte azért nem haltak meg többen, mert tavasz óta több mint ezermilliárd forintot költöttek védekezésre és közel háromezermilliárdot munkahelyvédelemre.

A második hullám elején még Orbán jelölte ki, mi alapján lehet mérni a járvány elleni intézkedések hatékonyságát. „Én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri.”

Nem sokkal később megismételte az állami tévében, hogy a tavaszi védekezés éppen az emberéletek megmentése miatt volt sikeres, ezt kell figyelni ezután is: „Én emberéletekben számolok. Szerintem a tavaszi védekezéssel több ezer, de inkább tízezer idős magyar ember életét mentettük meg, és most sem fogunk kockára tenni egyetlen életet sem, de közben az országnak működnie kell, és a két dolog együtt szerintem lehetséges.”

Szeptember 18-án konkrétan szóba hozta a felelősség kérdését, amikor arról beszélt, hogy az operatív törzs javaslatai alapján hoz döntéseket. 

„Nézze, szükség szerint, ugye, minden döntést a kormánynak kell meghoznia, következésképpen a felelősséget is a kormánynak kell viselnie, leginkább persze nekem. Ezt én vállalom is természetesen, mégiscsak ez a dolgom, mondhatnám, ezért kapom a fizetésemet.”Ebben az időszakban tíz alatt volt a járvány napi áldozatainak száma, a halálozási adatok tehát alátámasztották Orbán kommunikációját: elkerüljük a lezárásokat, de közben megvédjük az embereket. A szakértők már ekkor figyelmeztettek, hogy hamarosan óriási baj lesz, a kormány mégis csak jókora késlekedés után, novemberben hozott átfogó korlátozásokat. Erről a folyamatról nemrég videót is készítettünk

Hétfőn az azonnali kérdések órájában már azt mondta,

„a kormányt semmilyen felelősség nem terheli”és felszólalásában úgy állította be, mintha az ellenzék az egészségügyi dolgozókat hibáztatná azért, hogy emberek halnak meg. A kormány felelőssége szerinte: hogy legyen elég lélegeztetőgép, orvos és ápoló, kórház és mielőbb vakcina.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó