Motorsportra 20,4 milliárd jut a Gazdaságvédelmi Alapból, az egyetemek fenntartására 3 milliárd forint

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A koronavírus kezelésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból 261 milliárd forintot csoportosítanak át a szerda éjjel megjelent Magyar Közlöny szerint, amit az mfor.hu vett észre.

Ennek értelmében közel 101 milliárd forint áramlik át az Innovációs és Technológiai Minisztériumba. Ebből vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére 22,1 milliárd, vasútfejlesztésre 20 milliárd, motorsportra pedig 20,4 milliárd forintot csoportosítanak át, de egészen pontosan egy cég, a HUMDA Zrt. kapja a támogatást. Továbbá 19 milliárd forint jár az ITM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó cég vagy cégek tőkeemelésére.

Míg az egyetemek, főiskolák dologi kiadásaira ebben a körben bő 3 milliárd forint jut, kutatás-fejlesztésre 435 millió forint, az ITM saját dologi kiadásaira pedig 17,8 millió forint.A második legtöbb pénz a Miniszterelnökséghez kerül, ami 82,8 milliárd forinthoz jut. 

Ebből 73,6 milliárd forint megy a Nemzeti Hauszmann Tervre, ami a Budai Várnegyed rekonstrukcióját, felújítását, a II. világháború után lerombolt épületek újjáépítését célozza.Több mint 5 milliárd forint megy kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra, 2,25 milliárd egyházi célú hozzájárulásokra, 1,5 milliárd Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésére. A Nemzeti Várprogram pedig 473 millió forintos pluszforráshoz jut.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 40 milliárd forintot kap, ami teljes egészében az Eximbank tőkeemelésére megy.

Az állami vagyonnal kapcsolatban 13,5 milliárd forint áramlik a rendszerbe; ebből a legjelentősebb tétel az MNV 9,5 milliárd forintja, beruházási célra. 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda 12,8 milliárd forinthoz jut a turisztikai fejlesztésre. A Miniszterelnöki Kormányiroda 854,1 millió forintja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. működési támogatására megy el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumába 10 milliárd forint áramlik be, ebből 2 milliárd a közgyűjteményekre költhető, a Debrecen 2030 koncepció támogatására viszont több, mint 5 milliárd forint jut.

A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására 3 milliárd forintot ad ebben a körben a kormány.

Kormánykommunikáció és sport

A 261 milliárdon túl további 40,4 milliárdot rendeznek át, amiből a legnagyobb támogatást a sportakadémiák kapják, 10 milliárdot. Több mint 3,5 milliárd forint jut kiemelt sportegyesületek működésének támogatására, közel 3,4 milliárd forint pedig az ő sportlétesítményeik fenntartásának és üzemeltetésének támogatására. Az MLSZ kap 3 milliárdot, a korcsolyázó szövetség félmilliárdot, a természetjáró szövetség 450 milliót. Sport népszerűsítésére újabb 265 millió forint jut, közel 200 millióból sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatokat támogatnak.

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka is a rendelet szerint megcsappan 2,1 milliárddal, amiből 1 milliárd megy elengedhetetlen Kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!