Koronavírus-számok Magyarországon 04.17.
Elhunytak + 217 Σ 24 979
Kórházban - 512 Σ 8 947
Fertőzöttek + 4 604 Σ 746 802
Tesztek + 30 662 Σ 5 096 421
Oltottak + 68 245 Σ 3 213 837

Hadházynak egyetlen adatot sikerült kiszednie a szekszárdi kórház igazgatójából

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Kevés eredményre jutott Hadházy Ákos független képviselő, amikor többszöri próbálkozás után hétfőn találkozhatott a szekszárdi kórház igazgatójával. 

Hadházy hónapok óta próbálja megismerni a kórházi járványadatokat, de a Nemzeti Népegészségügyi Központnál és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél sem járt sikerrel. A kórházak nem válaszolhatnak neki, ahogy a sajtónak sem, a miniszteri utasítás értelmében az operatív törzshoz kell irányítaniuk az érdeklődőket. Ahonnan viszont szintén nehéz információt kapni. 

Hadházy most is hiába kérdezte az igazgatót arról, hogy hány koronavírusos beteget kezelnek jelenleg, mennyit kezeltek eddig, hányan haltak meg összesen, vagy akár napokra lebontva. Arra sem kapott választ, előfordul-e, hogy egy koronás beteg nem az intenzív osztályon, hanem a kórteremben hal meg. Németh Csaba végig a miniszteri utasításra hivatkozott.

Egy valami azért kiderült: békeidőben 16 intenzív ágyat üzemeltetnek 32 szakképzett ápolóval, így tudják biztosítani, hogy minden műszakban legyen két betegre egy ápoló. Most viszont 57 intenzív ágyon kezelnek koronás betegeket, és további hét ágyat tartanak fenn más betegséggel küzdő embereknek, ugyanennyi szakápolóval. 

Az igazgató szerint beosztásfüggő, hogy éppen hány intenzív szakápoló jut egy betegre. 

Mindenesetre összesen 64 intenzíves betegre 32 szakápolóval rendelkeznek, ami - ahogy Hadházy írja - vagy azt jelenti, hogy egy műszakban egy ápolóra kettő helyett nyolc beteg jut, vagy azt, hogy a dolgozóknak nagyon sokat kell túlórázniuk.Ez azért kritikus kérdés, mert a súlyos állapotú koronás betegek túlélése szempontjából kulcsfontosságú, mennyi intenzív terápiás szakorvos és szakápoló van mellettük. Minél kevesebb beteg jut egy-egy kórházi dolgozóra, annál jobban tudnak figyelni rájuk, és észlelni tudják, ha romlik az állapotuk.

Korábban orvosok is próbáltak egymástól kórházi adatokat szerezni, de végül nem hozhatták nyilvánosságra, mert a kormány által létrehozott szakmai kollégium külön felhívást tett közzé, nehogy bárkinek információt adjanak. Ez nemcsak azért lenne fontos, hogy a nyilvánosság figyelemmel követhesse, hol, milyen eredménnyel zajlik az ellátás, hanem mert az orvosok és ápolók is hatékonyabbak lehetnének, ha tudnák, hol, milyen módszer vált be, mit lenne érdemes átvenniük. 

Egy Angliában dolgozó intenzív terápiás szakorvos azt mondta, magyarországi kollégáinak úgy kell dolgozniuk, mint egy pilótának, akinek jelzőfények nélkül kell megtalálnia a leszállópályát.

Nemhogy kórházakra lebontva, országosan sem tudjuk, mennyi koronás beteget ápolnak intenzív osztályon. Néha külön kérdésre árulják csak el