Havasi szerint Orbán azért nevezte asszonyságnak Karikó Katalint, mert uraságnak mégsem nevezheti

POLITIKA
2021 január 04., 17:45

Orbán Viktor vasárnap azt mondta a Kossuth Rádióban: „Egyébként mindenki ezt a nehezen kimondható szót használja: Pfizer, azt hiszem így kell mondani. De az valójában egy magyar vakcina. Ugye egy német prof is benne van ebben a dologban, a kutatásban, vagy a kutatás irányításában, de a legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban, vagy a kutatás irányításában. Kis túlzással, de mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.”

Több ellenzéki politikus, Szabó Tímea, Szél Bernadett és Bősz Anett is bírálta Orbánt azért, amilyen hangnemben beszélt Karikó Katalinról, akinek kulcsszerepe van a koronavírus elleni mRNS-vakcinafejlesztésben. Azt mondták, ebben „minden benne van, amit és ahogy Orbán és az egész kormány a nőkről és a tudományról külön-külön és együtt is gondol”.

Az RTL Híradó kérdésére, hogy a kormányfő miért így említette a BionTech cég Nobel-díjra is esélyes alelnökét, Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan azt felelte: azért nevezte őt asszonyságnak, mert „uraságnak mégsem nevezheti”.

A híradónak nyilatkozó nyelvész, Barát Erzsébet azt mondta, az asszonyság lekezelő kifejezés, „idősebb, egyszerű asszony jelentésben működik akkor, amikor a beszélő idegenséget vagy fölényt kíván érzékeltetni”.

Orbán nem először keveredett olyan helyzetbe, hogy azzal vádolták, lekezelően beszél egy nőről. Amikor 2017-ben Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet visszahívásáról kérdezték, csak ennyit reagált: „Nőügyekkel nem foglalkozom.” Pár napra rá újságírói kérdésre válaszolva Lázár János akkori miniszter azt mondta, Orbán délelőtt megváltoztatta a véleményét, tévedett, „mert az ország fele nő, a nőügyekkel foglalkozni kell”.