Hétvégi olvasnivaló a teljes amerikai őrülettől a nagyon csúnya budapesti épületekig

reggel 4
2021 január 09., 07:12

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

AMERIKA

photo_camera Fotó: ROBERTO SCHMIDT/AFP

Így foglalták el a trumpisták a Capitoliumot – Két héttel azelőtt, hogy Donald Trumpnak át kell adnia a hatalmat Joe Bidennek, elszabadultak a felhergelt trumpisták.

Donald Trump 2021. január 4-én, még elnökként kampányol a georgiai szenátusi pótválasztás előtt. Addigra kampánystábja már több tízmillió dollárt volt kénytelen visszautalni olyanoknak, akiktől akaratuk ellenére vontak le dollárezreket.
photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Hosszan és kitartóan hergelte Trump a híveit a valóság ellen, mire a Capitolium megtámadásáig jutottak – Amilyen megdöbbentőek a capitoliumi képek, éppen olyan logikus, hogy ide jutott a trumpizmus. A támadás előtt arról beszélt az elnök feltüzelt rajongóinak, hogy soha nem ismeri el a vereséget.

COVID-21

photo_camera Fotó: JACOB KING/AFP

A második hullám csúcsán túl vagyunk, a harmadik elkerüléséhez gyorsan sok embert kellene beoltani – De a tömeges oltás még odébb van.

Ultraortodox zsidó férfi beoltása december 21-én
photo_camera Ultraortodox zsidó férfi beoltása december 21-én Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

Izrael mutatja meg a világnak, hogyan kell megszabadulni a járványtól – Az ország lakosságának veszélyeztetett része január végén, a többiek márciusig meg is kaphatják a védettséget jelentő második oltást. Mert jó az egészségügyi rendszerük, és főleg mert Netanjahu márciusban ismét választást akar nyerni.

ITTHON

Ellenzéki parlamenti képviselők a Parlament lépcsőjén 2019. január 3-án.
photo_camera Fotó: STR/AFP

Tényleg vezet az ellenzék a közvélemény-kutatásokban? – Könnyű bedőlni az év végén megjelent kutatásoknak, de a valóság bonyolultabb. A közös ellenzéki lista nem csak az ellenzék, de a Fidesz szavazatait is növeli, és az arányokon egyelőre nem változtat, hogy ki lesz az ellenzék listavezetője.

„Ha kémiából tennének fel olyan áltudományos kérdéseket, mint a 11.-es nyelvtankönyvben a férfi-női kommunikációról, az világbotrány lenne” – A nyelvészek és a magyartanárok felháborítónak tartják a 11.-es nyelvtan tankönyv kvízjét, ami áltudományos sztereotípiákon keresztül próbálja meg bemutatni a kommunikáció nemi különbségeit.

NAGYON NAGY PÁLYA

photo_camera Fotó: Xosé Bouzas/Hans Lucas via AFP

Peking és a német-francia ipar jól járhat a kínai-uniós gazdasági megállapodással, de az EU haszna kérdéses maradt – Mindenki számára váratlanul született meg az év végén az a megállapodás, amit a német elnökség vitt végig a Bizottságon. Több uniós tagország mellett a leendő Biden-kormány sem boldog a fejleménytől, ami igazán Hszi Csin-pingnek jelent nagy győzelmet.

photo_camera Fotó: ALEXEY DRUZHININ/AFP

Működik az új balkáni gázvezeték, ami ellen az USA és az EU 15 évig hiába küzdött – Ezzel vége lesz a déli irányú magyar tranzitnak, és jövőre már ide se Ukrajnából jön az orosz gáz nagy része. A Közép-Európát körbefonó orosz gázgyűrű hamarosan bezárul.

CSÚNYA ÉPÜLETEK

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Merénylet Buda ellen – Igénytelen kórházépülettel barmoltak bele a Duna-parti házsor látványába az irgalmasrendi szerzetesek. Ilyen még nem volt: a fonódó villamos utasait sokkoló szörnyűség az első olyan budapesti középület, ami pixelről pixelre a látványterv megvalósítása.

Mondjon egyetlen okot, miért ne építenénk meg! – A kormány és a katolikus egyház is értetlenül áll a hajcihő előtt, ami a több tízmilliárdos, gigantomán és fenntarthatatlan templom tervét övezi, miközben Makovecz Imre "főműve" már meg sem épülhet ott, ahova tervezték.