A járvány 764 újabb áldozatáról számoltak be ezen a héten

járvány
2021 január 10., 10:11

Mindenképpen figyelemre méltó adat, hogy az új koronavírus-fertőzöttek száma majdnem 20 százalékkal nőtt ezen héten az előző héthez képest. Ehhez érdemes ugyanakkor azt is tudni, hogy sokkal több tesztet is végeztek, bár azt nem tudni, hogy pontosan mennyit.

Szerdán történt meg ugyanis újra az a bravúr, hogy az operatív törzs reggel több új fertőzöttet jelentett ( 2047-et), mint ahány vizsgálatot összesen elvégeztek (1985-öt). És ezen a furcsaságon az sem segített, hogy néhány órával később frissítették a statisztikát, megnövelve a tesztek számát. Mert az utóbb hozzáírt 20 744 vizsgálat hajszálpontosan annyi, amennyien részt vettek a hétvégi, óvodai és iskolai dolgozók számára kiírt tesztelésen is. Csakhogy ezt a 20 744 tesztet hétfőn már hozzáadták a statisztikához, külön be is számoltak róla.

Mindenesetre ezen a héten - meglehetősen kaotikusan - 148 ezer tesztet jelentettek összesen, szemben a múlt heti nagyon nagyon alacsony 81 ezerrel.

Vagyis elvileg majdnem 80 százalékkal több teszttel 20 százalékkal több új fertőzöttet találtak.

Ez így nem tűnik annyira aggasztó adatnak, az összes teszten belül a pozitívak aránya is jelentősen csökkent. De a karácsonyt és a szlivesztert/újévet is magába foglaló hetekkel az akkori kevés teszt miatt nehéz bármit kezdeni. Hogy a karácsonyi bevásárlások, találkozások és a szilveszteri bulik felpörgették-e a járványt, az a következő 1-2 hétben derül ki.

(A heti adatokat összesítő grafikonban a legördülő menüben lehet kiválasztani az új fertőzöttek, az áldozatok, a kórházban és a lélegeztetőn lévők számát, az elvégzett tesztek és azokon belül a pozitívak arányát.)

link Forrás

Az áldozatok száma továbbra is magas. A héten hivatalosan összesen 764 halálesetről számoltak be, a napi átlag 109. Ugyanakkor harmadik hete csökken ez a szám.

A kórházban ápoltak és lélegeztetőn lévők száma egyértelműen csökken hetek óta.

Megpróbáljuk követni azt is, mennyi védőoltás érkezik, és azokkal hány embert oltanak be. Ez a fenti grafikonon egyelőre még nincs fent, de amit eddig lehet tudni:

  • december 26-a óta 78 ezer ember oltására elég vakcinát szállítottak az országba
  • ebből péntekig 42 549 egészségügyi dolgozót oltottak be,
  • de elkezdték az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak az oltását is
  • a négy legnagyobb idősotthonban több mint 1200 embert oltottak be (762 gondozottat, és 440 dolgozót)
  • most hétvégén azokban az otthonokban oltanak, ahol több mint 150 idős él. A 61 intézményben 5215 bentlakó és 1874 dolgozó, összesen 7089 fő jelentkezett az oltásra.
  • kedden jön egy újabb szállítmány, ehhez a héthez hasonlóan 39 ezer beoltására elegendő mennyiség (két körben kell oltani, az elsőt követő harmadik héten kell beadni a másodikat. A beérkező adagok felét ezért elrakják)
  • azok, akik elsőként kapták meg a védőoltást, jövő szombaton már a másodikat kapják majd. Innentől számított hét nap múlva alakul ki a 90 százalék feletti immunitás.

Kásler Miklós szerint amíg a lakosság fele nincs beoltva, addig maradnak a korlátozások. Ez a mostani tempóban elég sokáig tartana, változást az hozhat, ha nem 10 ezres, hanem nagyságrendekkel nagyobb adagokban érkezne a vakcina, és azok tömeges beadását hatékonyan sikerülne megszervezni.

A gyártási kapacitás szűkössége miatt milliós nagyságrendben valamikor tavasz végén, nyár elején várható vakcina, ha addig megkapja az engedélyt több oltóanyag is. Jövő héten a Pfizer mellett már az EU-ban másodikként engedélyezett Modernából is érkezik, de minimális mennyiség. Az AstraZeneca vakcinája lehet a következő, ami zöld utat kap az EU-ban, de még nem lehet pontosan tudni, hogy mikor.

A gyártási kapacitási gondokat pedig az oldhatná meg, ha kínai vakcina is kapna európai engedélyt. De erről egyelőre nincs hír.