Koronavírus-számok Magyarországon 05.10.
Elhunytak + 91 Σ 28 693
Kórházban + 31 Σ 3 384
Fertőzöttek + 677 Σ 792 386
Tesztek + 10 552 Σ 5 538 792
Egyszer oltottak + 17 134 Σ 4 305 775

Utazási szigorítás, sötétvörös zónák jöhetnek az EU-ban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A nem létfontosságú utazások szigorítására készülhetünk az Európai Unióban, derült ki az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács csütörtök esti ülése után. 

Az Európai Bizottság bevezetne egy új, sötétvörös kategóriát, amibe az aktuálisan leginkább fertőzött régiókat sorolnák. Javaslatuk szerint kötelező teszt és karantén várna azokra, akik el akarnak hagyni egy ilyen területet.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke azonban nyitva tartaná a tagállami határokat a közös piac védelme érdekében. Szerinte az egyszerű határzár nem segít kordában tartani a vírust, ellenben veszélybe sodorja a gazdaságot. 

Von der Leyen bejelentette, hogy vasárnaptól csak negatív teszttel lehet majd kívülről beutazni az Unió területére. Várhatóan ez azokat érinti majd, akik nem létfontosságú okokból érkeznek. 

Franciaország pedig az uniós állampolgárokat is csak 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel engedi be vasárnaptól, hacsak nem kereskedelmi vagy üzleti céllal érkeznek. Az elnöki hivatal szerint néhány más tagállam is hasonló szabályozásra készül.

Ursula von der LeyenFotó: OLIVIER HOSLET/AFP

Az óvatosságot elsősorban az új vírusvariánsok indokolják. Egyelőre úgy tűnik, ezek nem halálosabbak az eddig ismertnél, de jóval gyorsabban terjednek, ami növelheti a kórházakra nehezedő nyomást. Sebastian Kurz osztrák kancellár is a beutazási feltételek szigorítását szorgalmazta, Belgium pedig februárban zárná le a határait ideiglenesen.

A tagállami vezetők szerint nagyobb intenzitással kellene vizsgálni az új variánsokat. Lesznek kölcsönösen elismert antigén gyorstesztek is.

Megállapodtak abban is, hogy ki kell dolgozni az oltási könyvek rendszerét, de még nem világos, hogyan és mikortól működhetne. A hírek szerint Görögország és Spanyolország szeretné, ha az oltási könyvek megkönnyítenék az unión belüli utazást, Franciaország viszont óvatosabb lenne, már csak azért is, mert még nem teljesen biztos, hogy a beoltottak nem terjeszthetik a vírust. 

Az Európai Tanács szeretné felgyorsítani a védőoltások beadását, közleményük szerint a cégek kötelesek betartani korábbi vállalásaikat. Megerősítették, hogy a vakcinákat egyszerre, lakosságarányosan osztják szét. (AFP, Reuters

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.