Magyarország holtversenyben lett a legkorruptabb ország az EU-ban

belföld
2021 január 28., 15:10

A Transparency International (TI) éves jelentése szerint még mindig Magyarország az egyik legkorruptabb az Európai Unióban.

Magyarország idén 44 pontot kapott a Transparency International 100 pontból álló skáláján, ahol a 100 jelenti a korrupcióval legkevésbé fertőzött országokat. A jelentés összesen 180 országban vizsgálta a korrupciót, ehhez képest mi erős középmezőnyben, a 69. helyen végeztünk. Ugyanennyi pontot kapott Tunézia, Jamaica és Dél-Afrika is, bár a jelentés megjegyzi, hogy ezekkel az országokkal nehéz összehasonlítani a gazdaságilag és kulturálisan is nagyon eltérő Magyarországot.

Uniós viszonylatban már siralmasabb a helyzet, ugyanis az utolsó, legkorruptabb helyen osztozunk Romániával és Bulgáriával. Magyarország 2012-ben még a 27 tagú Európai Unió 19. legkorruptabb tagja volt csak, 2017-re ez azonban folyamatosan romlott, míg végül már stabilan az utolsó előtti helyeket foglaltuk el a 28 tagállam között.

„Ez az eredmény jelentősen elmarad a közvetlen régiós versenytársainknak tekinthető V4 csoport többi országától: Szlovákia 5, Csehország 10, míg Lengyelország 12 ponttal kapott jobb értékelést a 0-100-ig terjedő skálán. Ugyanakkor a visegrádi országok közötti különbség csökkent, mivel a stagnáló magyar pontszám kivételével az országcsoport minden tagjának értékelése romlott a tavalyihoz képest” - mondta Martin József Péter, a TI Magyarország igazgatója a jelentésről szóló online konferencián.

A jelentés szerint a korrupciónak Magyarországon a koronavírus-járvány is kedvezett. Martin József szerint a jelentés megállapította, hogy a magyar kormány a vírus okozta világjárványt is saját hatalma kiterjesztésére és bebetonozására használta, ezzel is növelve Magyarország korrupciós kitettségét. Ide sorolható a rendeleti kormányzás bevezetése, és az önkormányzatok költségvetésének és hatáskörének megvágása. A jelentésben szintén aggasztónak találták, hogy a közérdekű adatokat hosszabb határidővel kell kiadni, és azt is, hogy módosították a választási törvényt. (via Telex)