A pártvezetés nem beszél róla, de a vuhaniak emlékeznek az orvosra, aki először figyelmeztetett a járványra

külföld
2021 február 06., 14:48

Li Venliang neve összefonódott a koronavírus-járvány történetének első hónapjaival. A Vuhani Központi Kórház szemésze arról vált ismertté, hogy 2019 végén megpróbálta figyelmeztetni a kollégáit egy újfajta vírus elszabadulására, de a rendőrök rászóltak, hogy ne terjesszen rémhíreket. Később elő is állították.

Január végén nála is azonosították fertőzést, amibe néhány nappal később belehalt. Márciusban a rendőrség ünnepélyesen bocsánatot kért, de Hszi Csin-ping elnök szeptemberben nem sorolta őt a vírus elleni harc hősei közé. Most, egy évvel a halála után sokan emlékeznek rá a városban, és hálásak neki, amiért először felhívta a figyelmet a veszélyre.

photo_camera Amerikában élő kínai diákok megemlékezése tavaly februárban Fotó: MARK RALSTON/AFP

A Reuters riportjában vuhaniak beszélnek az orvos érdemeiről. Egy eladó például azért méltatja, mert az óriási kockázat ellenére is felvállalta ezt a szerepet. Egy dizájner pedig azt mondja, Li Venliang hatására szerzett be maszkokat azelőtt, hogy az állami vezetés elismerte volna a járványveszélyt.

A cikk szerint a hírügynökség munkatársát két civil ruhás férfi követte, amíg Li Venliang egykori kórházának közelében dolgozott. Azt állították magukról, hogy a parkoló biztonságáért felelnek. Az operatőrnek pedig nem engedték, hogy forgasson a kórház bejáratánál.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai januárban érkeztek Vuhanba, hogy feltárják a járvány kirobbanásának körülményeit.