A mianmari hadsereg vezetője szerint „egy igazi és fegyelmezett demokráciát” fognak kialakítani

külföld
2021 február 08., 19:41

Min Aung Hlaing, a mianmari junta vezetője szabad választásokat ígért, és azt, hogy a hadsereg átadja a hatalmat következő választásokon nyertes politikai erőnek.

A tábornok a múlt heti puccs óta először üzent az ország lakosainak, többek közt arra szólítva fel őket, hogy a tényeket sorolják előbbre az érzelmeiknél. Azt mondta, a mostani katonai vezetés „egy igazi és fegyelmezett demokráciát” fog kialakítani, és ebben eltér a korábbi idők juntáitól. A kormányzati tisztségeket megfelelő miniszterekkel töltötték fel, és az ország külpolitikai irányvonala is változatlan marad – mondta.

Megismételte a hadsereg álláspontját, miszerint a tavaly novemberi választásokon csalásokat követtek el, amiket nem vizsgáltak ki. A hadsereg erre hivatkozva vette át a hatalmat február 1-én. Min Aung Hlaing azt mondja, egy szervezet sem áll a törvény felett.

A tábornok bejelentette, hogy az ország választási bizottságát is meg kell újítani, mert a testület a koronavírus-járványt ürügyként használva nem engedett tisztességes választási kampányt.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjíról, Mianmar őrizetbe vett eddigi vezetőjéről nem tett említést. A puccs után több más magas rangú politikust is őrizetbe vettek.

Min Aung Hlaing tábornok beszédet intéz Mianmar népéhez 2021. február 8-án.
photo_camera Min Aung Hlaing tábornok beszédet intéz Mianmar népéhez 2021. február 8-án. Fotó: Myawaddy TV/AFP

Közben már a harmadik napja 10 ezrek tüntettek a katonaság hatalomátvétele ellen Mianmar nagyvárosainak utcáin. A rendőrség felszólította a tiltakozókat, hogy vonuljanak el, különben kemény hatósági fellépésre kell számítaniuk.

Sajtóbeszámolók szerint a főváros, Najpjido utcáin rohamrendőrök hármas sorba rendeződve néztek szembe a tüntetőkkel, akik a puccsisták elleni jelszavakat skandáltak, és felszólították a rendvédelmi erők tagjait, hogy a katonák helyett a lakosság oldalára álljanak. A rendőrök táblán kihelyezett felirattal tudatták a tiltakozókkal, hogy éles lőszert fognak bevetni, ha az aktivisták áttörik a soraikat. Nem sokkal korábban a demonstrálókkal szemben vízágyút vetettek be.

A junta estétől éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, 20 órától reggel 4-ig Rangun és Mandalaj, illetve más városok tüntetések által különösen érintett negyedeiben.

A Myanmar Times angol nyelvű helyi lap a hatóságokra hivatkozva közölte, hogy betiltották az 5 főnél nagyobb gyülekezéseket, a nyilvános beszédeket és a tüntetéseket is.

Az aktivisták egyike azt mondta, hogy a helyzet elmérgesedésére számítanak, de „nem tudnak leállni, mert nincs visszaút”.

Nem sokkal korábban a hadsereg közölte, hogy törvényes eszközökkel lépnének fel azokkal szemben, akik az ország stabilitásának, a közbiztonságnak és a jogállamiságnak akarnak ártani. „Leszámolunk a törvénytelen gazemberekkel” – tette hozzá a katonaság. (MTI)