Az orosz köztévé megoknyomozta a német villát, amiben Navalnij a mérgezése után lábadozott

külföld
2021 február 08., 16:09

Az orosz állami tévé leleplező videót forgatott arról a német villáról, ahol Navalnij a Novicsok-mérgezés után lábadozott tavaly. Az anyagot az ország legnézettebb vasárnapi hírműsorában adták le.

A videó azzal vádolja Navalnijt, hogy hasonló luxusban töltötte németországi napjait, mint amilyenben szerinte Putyinnak van része Fekete-tengeri palotájában.

1 óra 7 perc körül kezdődik:

link Forrás

Az állami tévé riportere mutatja be az apartmant, ahol annak építője vezeti körbe őket. Többek közt részletesen elemzi a vécécsésze csillogását és a vécékefét is. Ez a Navalnij melletti tüntetések egyik szimbóluma lett, miután kiderült, hogy a Putyin-palotában 250 ezer forintos kefével lehet a vécét tisztogatni.

„Ez is csillog, bár nem annyira”

– kommentálja az eszköz kinézetét a riporter.

A riport szerint Navalnij nagyjából 30 000 eurót költött a kéthónapi lakhatására a villában. Van egyébként medence és egy kis jakuzzi is, a riport ezeket hasonló részletességgel mutatja be, mint a kávéfőzőt és az ajándék bort, amit kikészítenek a vendégeknek.

A műsorban a riportot követő szpotban a nyugati titkosszolgálatokat vádolták meg azzal, hogy finanszírozták Navalnij palotás oknyomozó videóját.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn adott ki egy állásfoglalást, ami szerint a német titkosszolgálatok segíthettek a film elkészítésében, ezért a külügyminiszer magyarázatért fordul Berlinhez.

Alejszej Navalnij január 17-én tért vissza Moszkvába Németországból, ahol azután lábadozott, hogy augusztusban az orosz titkosszolgálat próbálta a Novicsok nevű méreggel meggyilkolni.

Hazaérkezésekor rögtön letartóztatták, majd 3 és fél év letöltendőre ítélték az ellenzéki politikust, amiért nem jelent meg az orosz bíróság idézésére, mert éppen a gyilkossági kísérlet után lábadozott.

Letartóztatása után nem sokkal publikálták az oknyomozó videóját, amiben Vlagyimir Putyin orosz elnök titkus Fekete-tengeri palotáját mutatta be. Putyin később azt nyilatkozta, hogy a palota nem az övé. (Moscow Times)