Kis csoportokban, gyertyákkal, virágokkal mentek utcára Navalnij támogatói

Kelet-Szibériától Jekatyerinburgon át Szentpétervárig számos oroszországi városban tartottak Valentin-napi flashmobokat a bebörtönzött Alekszej Navalnij támogatói. 

Navalnij támogatói MoszkvábanFotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Kis csoportokban gyűltek össze a rövid, tizenöt perces megmozdulásokra, amíg gyertyákkal vagy mobiltelefonokkal világítottak, írja a Reuters

Fotó: Alexey Maishev/Sputnik via AFP

A tömegtüntetéseket egyelőre felfüggesztették, miután a rendőrség több ezer embert vett őrizetbe az utóbbi hetekben. Moszkvában több mint száz nő formált élőláncot a tüntetéseken bántalmazott nőket és Navalnij feleségét, Juliát támogatva. Hasonló, de kisebb létszámú tiltakozást tartottak Szentpéterváron is. 

Szentpétervári élőláncFotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Puyin elnök a hétvégén arról beszélt, hogy a Navalnijt támogató tüntetések Oroszország ellenfeleinek próbálkozásai, hogy kihasználják a lakossági elégedetlenséget. 

Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Navalnijt február 2-án ítélték letöltendő börtönre, mondván, megsértette a korábban elrendelt feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Az ellenzéki politikus januárban tért vissza Oroszországba, miután Németországban kezelték, német szakértők szerint Novicsok idegméreggel elkövetett merénylet után, amit minden rendelkezésre álló információ alapján az orosz titkosszolgálat vetett be ellene. 

Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Navalnijt a napokban egy másik ügyben is  megvádolták, ezúttal veteránellenesnek, nácibarátnak beállítva őt, mert korrupt lakájoknak és lelkiismeretlen árulóknak nevezte egy videó szereplőit, akik azt az alkotmánymódosítást propagálták, ami lehetővé tette, hogy Putyin 2036-ig hivatalban maradhasson