Megjött a kínai vakcina

járvány
2021 február 16., 14:54
  • Októbertől decemberig 70 százalékkal többen haltak meg Szabolcs megyében, mint egy évvel korábban ugyanekkor.
  • Megérkezett az első vakcinaszállítmány Kínából.
  • Brit kutatók újabb variánst találtak.
  • Ingyen lehet teszteltetni a Fővárosi Önkormányzatnál.
  • Podcast a vakcinákról.
  • Járványhíradó.

Kevés új teszt, kevés új fertőzött: így van ez ma is, ahogy keddenként általában. A minták 13 százaléka lett pozitív, ami magasabb az elmúlt hét 10 százalékos átlagánál. 85 újabb halálesetet jelentettek, az áldozatok száma közelíti a 14 ezret. A kórházban levő fertőzöttek száma január 21-e óta a legmagasabb (3979), és január 18-a óta nem voltak ennyien lélegeztetőgépen (318).

Hogy állunk az oltásokkal? 342 ezer embert oltottak be eddig, 131 ezren megkapták a második adagot is. Megérkezett az első kínai vakcinaszállítmány, 275 ezer embernek elég. Nem kezdik rögtön használni, előbb megvizsgálja a Népegészségügyi Központ.

További adatok, grafikonok a járványoldalunkon.

Szabolcs megye és Budapest most is távol egymástól

A második hullám csúcsán, októbertől decemberig közel 70 százalékkal többen haltak meg Szabolcs megyében, mint 2019-ben ugyanebben az időszakban. Pedig lakosságarányosan ekkor messze nem Szabolcs volt a legfertőzöttebb megye. Budapesten ez a különbség 20 százalékos.

Úgy tűnik, messze Szabolcsban volt a legrosszabb a koronavírusosak túlélési esélye, a megyei kórház főigazgatója is belehalt a fertőzésbe.

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Ausztriában márciustól ingyen adják az otthon elvégezhető covid-teszteket, mindenki ötöt kérhet havonta.

Itthon a Fővárosi Önkormányzat teszteli a budapestieket február 18-a és 27-e közt. Még lehet regisztrálni.

Újabb variánst fedeztek fel Nagy-Britanniában, a kutatók aggasztónak látják a tüskefehérje módosulását. Egyre nagyobb figyelmet kell fordítani ezekre a mutációkra.

A japán cégek többsége nem szeretne olimpiát. A társadalom nagy része is így van ezzel.

Tömött repülőkkel járnak ír fiatalok a Kanári-szigetekre „fogat tömetni”. Így játsszák ki a korlátozásokat.

Egy holland bíróság betiltotta a kijárási tilalmat. A pert indító vírusszkeptikusok máris bulit hirdettek, a kormány fellebbez.

PODCAST

Nagy Eszter húsz éve foglalkozik gyógyszer- és vakcinafejlesztéssel, Bécsben irányítja a Cebina biotechnológiai kutatócéget. Pozitív című podcast-sorozatunk új epizódjában arról beszélt, hogy ha viszonylag hamar sikerülne beoltani elég embert, akkor a további variánsok kialakulásának esélye is csökkenhetne. Hallgatható a Spotifyon, a Google Podcaston, az Apple Podcaston és az Amazon Audible nevű szolgáltatásnak podcastoldalán is.