Somogyban berobbant

járvány
2021 február 23., 16:50
  • Újra felfutóban a járvány, meredeken nő a fertőzöttség.
  • A szomszédban sem jó a helyzet.
  • Nagy-Britanniában leghamarabb június végén oldhatnak fel minden korlátozást.
  • Az USA-ban még azzal számolnak, hogy jövőre is maszkot hordunk.
  • Egyéves a világjárvány!

Kemény hetek előtt állunk. Közeli szomszédunkban, Szlovákiában és Csehországban válságosra fordult a helyzet. Az utóbbiban a járvány kezdete óta most kezelik a legtöbb súlyos covidbeteget a kórházakban, és a helyzet napról napra tovább romlik.

Messze még a vége

A helyzet itthon se sokkal jobb. A halálos áldozatok napi száma 103, ami magasabb az elmúlt hét nap átlagánál. De ennél sokkal aggasztóbb a fertőzések számának felfutása, az elmúlt hét nap átlagában 62 százalékkal több fertőzöttet azonosítottak, mint az azt megelőző héten. Megyei bontásban Fejérben, Somogyban és Nógrádban robbant be leginkább a járvány harmadik hulláma, itt száz százalék feletti a növekedés az elmúlt hét napban a megelőző héthez képest.

Gyors javulásra sem érdemes számítani. Nagy-Britanniában, ahol Európában a legmagasabb a beoltottak aránya, most úgy számolnak, hogy június 21-én oldhatják fel leghamarabb a járványügyi korlátozásokat.

Az USA-ban ennél pesszimistábbak, pedig arányaiban ott már a népesség csaknem ötödét beoltották. Anthony Fauci, az amerikaiak Müller Cecíliája szerint még 2022-ben is ajánlott lesz maszkot viselni.

A helyzeten csak az változtatna drámaian, ha a népesség nagyobbik részét, de lehetőleg inkább 70-80 százalékát beoltanák. Ez már elég lehet a nyájimmunitás kialakulásához. Ettől még globálisan és lokálisan is messze vagyunk, bár a kormány a héten már 368 ezer ember beoltására készül, elsősorban kínai vakcinával.

Elindult! Megjött!!4!

Van némi különbség abban, ahogy a kormány az orosz és kínai, illetve az uniós beszerzésű vakcinák érkezéséről beszél. Ha az utóbbi késik, az a hír. Ha az orosz, akkor az, hogy elindult, és az is, hogy megérkezett.

Feljelentették Orbán Viktort és ismeretlen társait a járványügyi szabályok megsértése miatt. Kriza Ákos volt miskolci polgármester temetésén volt ötven fősnél nagyobb társaságban. De a rendőrség rögtön vissza is dobta az ügyet.

Antony Blinken, az USA új külügyminisztere arra kéri Izraelt, hogy a megszállt területeken, Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztinoknak is juttassanak oltást.

Ha megy a covid, jön a nátha

Hongkongban figyelték meg, hogy a járvány után újranyitó iskolákban a kötelező távolságtartás és maszkviselés ellenére is tömegével betegszenek meg a gyerekek felső légúti fertőzésben. A ludas ez esetben nem a SARS-CoV-2, hanem a hagyományos megfázást okozó rhinovírusok, az ok pedig pont az lehet, hogy a gyerekek annyi ideig voltak elzárva, hogy nem készült fel az immunrendszerük a nagy kórokozó-cserberére.

TL;DR

Egyéves a világjárvány! Bede Márton gondolkodott el az évforduló alkalmából azon, hogy hogyan teljesítette a világ a két legfontosabb feladatát, a vakcinafejlesztést és az emberi életek megóvását. „A tragédia nem elég erős kifejezés arra, ami ezekben a nyugati és/vagy európai országokban ebben az egy évben történt” – írja ez utóbbiról.