Harcban a számokkal

reggel 4
2021 március 23., 06:07

Miközben a halálozási adatok már tényleg nálunk a legrosszabbak az egész világon, a kormány elkeseredetten hadakozik a számokkal és persze mindenkivel, aki ezt fölemlegeti. Meddig sikerül úgy hajlítgatni a statisztikát, hogy ne tűnjön katasztrófának a katasztrófa?

Az orvosi kamara délután kifejezetten pánikhangulatú közleményt adott ki arról, hogy nagy a baj, lehetőleg mindenki maradjon otthon. Ne menjen locsolkodni húsvétkor, ne tömegközlekedjen, ne járjon áruházakba. A szervezet kéri a kormányt, hogy korlátozza a bevásárlóközpontok nyitvatartását és az élelmiszerüzletek forgalmát.

A Nógrád megyei Szécsényben egy teljesen egészséges, 35 éves bölcsődei nevelőnő halt bele a fertőzésbe.

Gulyás Gergely a parlamentben volt képes pirulás nélkül előadni, hogy Magyarország a legeredményesebben védekező országok közé tartozik. Gulyás korábban álhírnek minősítette, hogy kapacitáshiány lenne a kórházakban. A Magyar Orvosi Kamara Győr-Sopron megyei elnöke válaszolt neki: sok szeretettel látják a covidosztályon, nézze csak meg a saját szemével. Az osztályok megteltek, a kórházak önkénteseket toboroznak, 30-40 betegre jut 3-4 ápoló.

A kiemelkedően eredményes védekezés sziklaszilárd alapjára is fény derült: az Mfor összeadta, hogy 2020-ban, március, tehát a járvány kezdete óta a kormány ötször annyi pluszpénzt fordított sportcélokra és kétszer annyit egyháziakra, mint az egészségügyre. Csak 15 milliárd ment „sportágfejlesztési koncepciókra, stratégiákra”; magyarul: dumára.

Az oltási program viszont legalább jól halad, a kormány tovább lazította a gyógyszerbehozatal feltételeit, hogy újabb két kínai vakcinát vásárolhasson. Hétfő délben pedig már be is jelentették, hogy két újabb vakcina kapott engedélyt.

Orbán Viktor fejben már előrébb tart: azon gondolkodik, hogyan nyerje vissza az ország az életkedvét. Úgy tűnik, a miniszterelnök családja nem depressziós: ifj. Orbán Győző ipari műszereket gyártó és üzemeltető cége, a Gamma Analcont éppen elnyert egy 288 milliós közbeszerzést gázhálózatok távfelügyeletére.

Persze ilyen válsághelyzetben sem szabad lankadni, feladni a küzdelmet a társadalom legmegveszekedettebb ellenségeivel szemben: a Mészáros-tévé gyorsan kirakta a sportriportert, aki belájkolta Gulácsi kapus „a család az család” posztját, Nagy István agrárminisztert pedig a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi hálózatok aggasztják.